Ook Vogelbescherming fel tegen staande visnetten
Tuesday 05 March 2002

Vogelbescherming Nederland gaat bezwaar maken tegen alle 83 vergunningen om met staande netten op het IJssel- en Markermeer te vissen. De vereniging vindt dat te veel watervogels in de netten verstrikt raken.

Dat meldde de Vogelbescherming gisteren. Jaarlijks verdrinken 50.000 vogels in de netten, aldus de natuurbeschermingsorganisatie. Het gaat om diverse vogelsoorten, zoals aalscholvers, futen, kuifeenden en meerkoeten.

De vereniging is verbijsterd dat staatssecretaris Faber (Natuurbeheer en Visserij) de vergunningen heeft verleend. „Het is echter volstrekt onduidelijk of de wijzigingen in de vergunningen inderdaad tot verbetering leiden”, aldus een woordvoerster van Vogelbescherming gisteren.
Vissers vissen met zogeheten ”staand want” op baars en snoekbaars. Dit gebeurt voornamelijk vanaf september. In deze periode komen ook veel trekvogels naar het grote zoetwatermeer om er voedsel te zoeken.

 

„Het IJssel- en Markermeer zijn vooral in de wintermaanden van internationaal belang voor duizenden pleisterende vogels. Niet voor niets worden de gebieden ook beschermd door de Europese Vogelrichtlijn. Intussen verdrinkt 13 procent van de pleisterende kuifeenden en zelfs 75 procent van de futen”, aldus een woordvoerster, die het betreurt dat volgens haar de vogels het blijven verliezen van economische belangen.
Verbaasd


De Nederlandse Vissersbond te Emmeloord is verbaasd over de actie van de Vogelbescherming. Secretaris G. Hiemstra stelt dat het aantal staande netten dit jaar flink is verminderd. De netten zijn daarvoor ondergebracht in een zogeheten merkensysteem van het ministerie.
De vissers bestrijden bovendien het getal van 50.000 vogelslachtoffers per jaar. „Dat getal is gebaseerd op een onderzoek uit de jaren tachtig”, aldus Hiemstra. „Toen wilden wetenschappers de maaginhoud van vogels bekijken. Iedere visser kreeg drie gulden voor een dode watervogel. Sommigen hebben de vogels van de zeedijk geraapt, want dat leverde geld op.”


De vissersbond wil voor juiste cijfers nieuw onderzoek naar vogelsterfte......

Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy