Winterse palingvisserij op het Hollands Diep
Monday 16 February 2009

Afgelopen week ontvingen we van een BVSV'er het bericht dat hij tijdens het snoekbaarzen vast zat in een 500-600 meter lange “wapperlijn” (zie foto’s)  waar om de 2 meter een zijlaan met een haak en visje aan zat.

Na het nodige trek,- en sleurwerk kwamen vele snoekbaarzen, waar van de meeste nog in leven waren boven.

Politie en Aid werden gebeld en deze wisten te melden dat deze lijnen behoren aan een persoon die vergunning heeft om op paling te vissen... Op Paling?? Midden in de winter??

De BVSV is uiterst verbaasd over dit bericht.

Ten eerste omdat er, ervan uitgaande dat de informatie van politie klopt, blijkbaar vergunningen worden uitgegeven aan beroepsvissers voor het vissen met dergelijke lijnen en ten tweede omdat iedere visser weet dat je midden in de winter op deze manier geen paling vangt.

Deze lijnen staan er maar met 1 doel: het vangen van snoekbaars! De BVSV vraagt alle sportvissers hun ogen en oren open te houden en foto’s te maken van verdachte praktijken / misbruik van bijvangstregelingen.

 

Commentaar (12)Add Comment
...
geschreven door Richard, February 16, 2009
Net als de BU33 op het Gooimeer. Mooi werk die bijvangstregelingen Sportvisserij Nederland... smilies/angry.gif
...
geschreven door Peter Oudgastel, February 18, 2009
wanneer worden ze eindelijk eens wijs bij sportvis Nederland.
Bijvangst regeling is gewoon illegale visserij legaal maken.
...
geschreven door Kees Schotanus, federatie NoordWest Nederland, February 18, 2009
Beste Richard,

De smily achter je reactie geeft aan dat je niet blij bent met de bijvangstregeling voor het Gooimeer die federatie NoordWest Nederland (dus niet Sportvisserij Nederland) heeft met de beroepsvissers. Ik denk dat je niet goed bent geïnformeerd.
Wij hebben een nieuwe regeling waarin staat dat geen snoekbaars mag worden meegenomen die als bijvangst in de fuiken en aan de hoeklijn is gevangen. Bovendien hebben de fuiken voorzieningen die moeten voorkomen dat maatse vis in de fuiken komt en ondermaatse vis daaruit kan ontsnappen.
De regeling kan je lezen op www.pos-sportvisserij.nl/nieuws.php?id=16002

Ik vertrouw erop dat je met deze informatie je mening bijstelt.

Met vriendelijke groet,
Kees Schotanus,

secretaris federatie NoordWest Nederland.
...
geschreven door Richard, February 19, 2009
Dat had ik het dus blijkbaar mis dat de regionale belangenbehartiging door de federaties worden uitgevoerd, maar dat diezelfde federaties zich hebben verenigd in Sportvisserij Nederland.

En dat de Federatie NoordWest Nederland heeft bedongen dat bijvangst van snoekbaars mag worden meegenomen (zolang deze maar met de zegen gevangen is), was mij bekend. Iedereen weet immers dat een met de zegen gevangen snoekbaars nauwelijks nog overlevingskansen heeft.
...
geschreven door Michel Rijnberg, February 19, 2009
Beste Kees, bedankt voor je reactie. Lijkt me prima dat er een regeling is die bepaald dat snoekbaars aan de hoeklijn gevangen niet mag worden meegenomen. Zo'n regeling kan voorkomen dat er onder het mom van palingvissen op snoekbaars wirdt gevist, iets wat op het Hollands Diep overduidelijk het geval is. In de nieuwe regeling mag dat dus niet. Ik lees wel dat in ruil voor het niet meer mogen meenemen van snoekbaars aan de hoekwant, er vanaf nu wel snoekbaars gevangen tijdens het zegenen mag worden meegenomen. Zou je mij iets kunnen vertellen over de hoeveelheden snoekbaars die daarmee worden gevangen? Tevens ben ik benieuwd of het in de praktijk mogelijk is te zegenen, gericht op zoveel mogelijk "bijvangst van snoekbaars". Als beroepsvissers n.l. zoals nu blijkt gericht "palingvissen" op snoekbaars", dan zouden ze in theorie ook kunnen "brasemen" op snoekbaars, zo zit ik mij af te vragen. Want snoekbaars levert nou eenmaal veel meer op als brasem. Of kan dat niet?

Hoor het graag van je, waarvoor alvast mijn dank.

...
geschreven door Kees Schotanus, federatie NoordWest Nederland, February 19, 2009
Beste Michel,

Het gericht zegenen op snoekbaars in de periode dat de zegenvisserij is toegestaan (1 november t/m 15 maart) lijkt mij gelet op de bepalingen van het reglement zegenvisserij weinig kans op succes hebben.
In het reglement staat onder andere dat de hoogte van de zegen mag niet meer dan 10 meter mag zijn. De bovenreep dient drijvend te worden gevist. Het is niet toegestaan om tijdens de zegenvisserij een keernet te gebruiken.
De maximale hoogte van 10 meter met een drijvende bovenreep betekent dat effectief tot ca. 8 meter diep wordt gevist. Als snoekbaarsvisser kan je zelf wel inschatten hoeveel snoekbaars daar zit in deze tijd van het jaar. Voor de onbedoelde bijvangst snoekbaars is een quotum vatgesteld dat gelijk is aan vorige jaren. Tot nu toe is het quotum nog lang niet volgevist.

Ik vertrouw je vragen hiermede volledig te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Kees Schotanus,

secretaris federatie NoordWest Nederland.
...
geschreven door Hendrik-Jan Verheij, February 20, 2009
Je kunt je natuurlijk wel afvragen hoeveel aan een hoeklijn gevangen snoekbaars het avontuur ook daadwerkelijk overleeft. Een zijlijn met een haak 3/0 aan een stuk 80 ponds vliegertouw inslikken draagt niet echt bij aan een gedegen overlevingskans voor de vis. Dit even los van de motivatie om met dit tuig op die diepte met dat aas in deze tijd van het jaar te gaan vissen.

Inzake de maximale visdiepte met een zegen denk ik dat het prima te doen is om tot 8 meter te vissen op snoekbaars. Afgelopen weekend op het Hollands Diep vingen we de meeste vissen om en nabij de 8 meter.

Daarnaast is het mijn ervaring dat snoekbaars helemaal niet altijd 'diep' ligt maar zelfs met de strengste koude vaak nog prima op dieptes van 4 tot 8 meter te vangen is. E.e.a ook afhankelijk van het doorzicht, op troebel water zul je de vis veel sneller ondiep aantreffen dan op 'kraanwater'.

...
geschreven door Johannes, February 24, 2009
Afgelopen weekend, bij een watertemperatuur van 3 graden, snoekbaars gevangen op 1,5 tot 3 meter diepte, terwijl er binnen 100 meter afstand van de plekken waar ik ving, ook water van 6 tot 10 meter diep was...
Hoeklijnvisserij met aasvissen van dat formaat die niet op de bodem worden aangeboden, is in mijn ogen puur gericht op de snoekbaars. Bij het Lauwersmeer, waar ik regelmatig langs rijd, staat het zomers tjokvol met fuiken, terwijl er nu niet gevist wordt. Onlangs was op tv te zien, dat palingvisserij in deze tijd van het jaar niet of nauwelijks zin heeft omdat deze niet in beweging is. Maar waarschijnlijk heb ik er als nuchtere boer gewoon te weinig verstand van.
...
geschreven door Michel Rijnberg, February 25, 2009
Nee hoor, ben je niet. Ik had er afgelopen zondag ook een op 2 meter diepte!

Het is een misverstand dat alle snoekbaars in de winter naar diep water trekken. Weliswaar geldt dit voor een groot gedeelte van de snoekbaars, maar een gedeelte van het snoekbaarsbestand blijft het hele jaar door op ondiep water. En dat zijn met name de grotere exemplaren! Veel snoekbaarsvissers weten dat inmiddels en blijven ook in de winter stug doorvissen op ondiep water. Niet voor de aantallen, want je vangt daar een stuk minder, maar wel voor de grote vissen. Wat er met deze vissen gebeurd als er met een zegen wordt gevist laat zich raden. En nu mogen de beroepsvissers de met een zegen gevangen snoekbaars ook nog behouden. En dat is wat mij betreft heel slecht nieuws.
...
geschreven door @rno, February 26, 2009
Het is goed om te lezen dat de georganiseerde hengelsport achter de schermen veel goed werk verricht.

Beroepsvissers gebruikten vismethoden waarbij veel te veel snoekbaars werd gevangen. Wat natuurlijk niet mocht. Er werd dus domweg onreglementair gevangen. Het is maar goed dat de sportvisserij aan de bel heeft getrokken.

In ruil voor het aanpassen van de vismethoden waarbij geen of minder snoekbaars wordt gevangen, krijgt de beroepsvisserij als beloning het recht om op snoekbaars te vissen.

En ik maar al die tijd bang zijn dat onze belangen verkwanseld werden.
...
geschreven door goppie, March 10, 2009
De georganiseerde hengelsport,dat zijn lieden die hun zakken ook vullen net als het beroep.Sportvissers zijn altijd de boosdoenners in de hengelsport,zij nemen de soekbaars mee volgens het beroep.Maar mogen wij ook eens lekker eten voor 8 Euro.
...
geschreven door beroepsvisser ed van egmond, January 28, 2010
jongens, jullie kunnen zoveel praten en elkaar gek maken.
maar lees eerst de regeltjes, en als je genoeg kennis heb kom je vanzelf tot de conclusie dat de sport en beroep erlkaar in de toekomst ten gunste kan zijn ten opzichte van de europese en waterschaps regeling.

vr, gr ed van egmond

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy