Knuffel voor voor stropende binnenvisser
Monday 09 February 2009

 Op de oude vertrouwde manier werken leverde beroepsvisser Uilke Visserman uit Heeg vorig jaar mei een proces-verbaal op van het Visstroperijteam.

Tot grote blijdschap van de collega´s en de Friese Bond van Binnenvissers sprak de rechter Visserman vorige maand vrij.

Op 30 mei 2008 werd binnenvisser Uilke Visserman, lid van de Friese Bond van Binnenvissers geverbaliseerd op het Slotermeer.

Twee agenten van het Visstroperijteam Friesland constateerden dat Visserman behalve aal ook schubvis aan boord had, te weten 1 snoekbaars, 6 brasems en 7 voorns plus een hoeveelheid kleine schubvis. Op de vloer naast de bun lagen nog 2 dode snoekbaarzen, die dood uit de fuiken kwamen.

Visserman was zich van geen kwaad bewust en trachtte aan de beide mannen uit te leggen hoe hij al meer dan 50 jaar vist. Het mocht niet baten. Visserman had geen schubvis aan boord mogen hebben en  één dag voor de toegestane tijd al helemaal geen snoekbaars, er werd proces-verbaal opgemaakt en Visserman kreeg een boete van 435 euro, die hij vervolgens weigerde te betalen.


Zo kwam de zaak voor de kantonrechter in Sneek op 14 januari 2009. Visserman kreeg alle gelegenheid om aan rechter en officier van justitie uit te leggen hoe het precies zat en waarom hij zo diep geraakt was door het voorval. Visserman kon duidelijk uitleggen volgens welke methode hij (en velen van zijn collega-binnenvissers) vist.
 
Wanneer hij van fuik tot fuik vaart om deze te legen, gooit hij de vangst in een bun waarin een leefnet hangt. Wanneer alle fuiken geleegd zijn wordt al varende weg eerst met een net met grove mazen de grote schubvis teruggezet, zodat er ook nog aasvis blijft zitten tussen de paling in het leefnet. Op deze manier kun je ook snel de wilde grote brasem terugzetten. Vervolgens wordt de rest uitgezocht en teruggezet, zodat alleen de paling overblijft.
 
De vis wordt dus niet ter plekke teruggezet, zoals de politiemannen wilden, maar onder het varen, zodat de vis niet weer in dezelfde fuiken zwemt. Op de bewuste dag was hij nog niet zo ver op het moment dat de politie langs voer. Daarnaast was Visserman van plan de snoekbaarzen, die dood uit de fuiken kwamen, in het riet te gooien. Ook dat had hij nog niet kunnen doen.
 
In zijn pleidooi benadrukte Visserman, bijgestaan door oud-voorzitter Jaap Bremer van de Friese Bond van Binnenvissers, dat deze wijze van vissen al generaties lang dezelfde is. Daarbij komt dat de groep van beroepsvissers kleiner wordt zodat de overblijvende vissers steeds grotere gebieden bevissen en efficiënt met hun tijd om moeten gaan. De manier waarop Visserman de schubvis verzamelt in een leefnet en tijdens het varen terug zet is niet alleen veel beter voor de vis, maar ook minder tijdrovend en bovendien wordt voorkomen dat de schubvis opnieuw in de fuiken zwemt.

Slecht functioneren
Jaap Bremer meent dat deze zaak door het Visstroperijteam en het Openbaar Ministerie veel te zwaar is aangezet. Niet alleen de actie van het team, maar ook de berichtgeving in de Leeuwarder Courant van 1 juni 2008 onder de kop ´Beroepsvisser betrapt op Sleattemermar´, heeft tot veel ongenoegen bij alle Friese beroepsvissers geleid. ,,We weten echt niet wat het Visstroperijteam met dit soort acties nastreeft´´, aldus Bremer. ,,Het effect is in ieder geval dat Visserman het aanvoelt als een publiekelijk gegeven trap na, dat andere beroepsvissers moedeloos worden over zoveel onbegrip en onkunde, dat het wantrouwen binnen de sportvisserij weer oplaait en dat de hele of halve criminele stroper zich een kriek lacht. Het publiek kan niet anders denken dan dat alle beroepsvissers stropers zijn.´´

Van de gelegenheid maakte Bremer ook gebruik (en daarmee spreekt hij duidelijk namens de beroepsvissers) om zijn ongenoegen te uiten over het slecht functioneren van het Visstroperijteam. Sinds 2001 wordt zo nu en dan de vondst van illegale netten gemeld, maar echte grote vangsten worden niet gedaan. Het op heterdaad betrappen van mensen die de fuiken van de beroepsvisser legen en vernielen, is al helemaal niet aan de orde.
 
Bremer, hoewel geen lid meer van de Friese Bond van Binnenvissers, pleit er voor dat het ´Platform Bestrijding Visstroperij Friesland´ (met als oogmerk het uitwisselen van informatie tussen beroeps- en sportvisserij enerzijds en overheidsinstanties – Provincie Fryslân, AID, KLPD - anderzijds om zo gezamenlijk de visstroperij te bestrijden) opnieuw wordt geactiveerd. Het is zaak dat ze snel weer bij elkaar komen en dat zij ernst gaan maken met de bestrijding van de visstroperij in de provincie Friesland.
 
Afsluitend las Jaap Bremer voor de rechtbank een door voorzitter Sicko Heldoorn ondertekende brief voor waarin nog eens onderstreept wordt dat de praktische uitleg van de Visserijwet zoals Uilke Visserman en zijn collega-beroepsvissers die hanteren, door de Combinatie van Beroepsvissers gesteund wordt.

En dan is het moment aangebroken waarop Vrouwe Justitia haar oordeel velt. De rechter spreekt Visserman op alle onderdelen (dat wil zeggen, het vissen zonder vergunning op schubvis en meenemen van snoekbaars in de verboden tijd) vrij. Er gaat een zucht van verlichting door de zaal.
 
Collega-beroepsvissers drukken Uilke Visserman de hand. ,,Bedankt dat je niet op het voorstel van schikking bent ingegaan. Nu hebben wij tenminste een duidelijke uitspraak waar jouw collega’s blij mee zijn.´´  
 
Bron: Visserijnieuws.nl
Commentaar (8)Add Comment
...
geschreven door Sjoerd, February 18, 2009
Door deze uitspraak heeft het weinig zin om de beroepsvissers nog te controleren in het kader van de friesche bijvangstenregeling. Of het nu om 2 of 20 snoekbaarzen gaat maakt weinig uit. Het zou misschien nog zin hebben om ze bij het aanlanden te controleren.
...
geschreven door Peter Oudgastel, February 18, 2009
De uitspraak van deze rechter in de zaak van een beroepsvisser toont weer maar eens aan dat dit een beschermde soort is.
Zij mogen doen wat ze willen en wij sportvissers moeten alles doen om het hun naar de zin te maken.
De betroepsvisserij is dus gedoemt om te verdwijnen want wij sportvissers blijven niet gek.
...
geschreven door Klaas, February 20, 2009
Hulde aan de beroepsmafia!
...
geschreven door frits, February 25, 2009
ja ja, we zijn in nederland. het is een leuk stukje om te lezen, al lezende het artikel kan de lezer zich niet aan de indruk onttrekken dat visserman het braafste jongetje van de klas is. echter komen we het laatste gedeelte van het verhaal dan komt ons rechtstelsel weer tot de goede orde en blijkt zij het braafste jongetje van de dag en trapt er met open ogen in.
...
geschreven door Mark, March 05, 2009
Ik heb alleen nog nooit snoekbaarzen in het riet zien liggen....
...
geschreven door @rno, March 05, 2009
Nee natuurlijk niet. Na het zingen van de nodige lofliederen zal de snoekbaars worden afgedekt met wat riet. Als oud vuil weggooien. Wat denk je wel niet? smilies/grin.gif
...
geschreven door Marcel, March 05, 2009
Wat sneu dat deze beste man net niet zijn snoekbaarzen in de rietjes kon gooien. Hoeveel pech kan een mens hebben.
...
geschreven door De Fantast, March 10, 2010
Ik geloof niet in de integriteit van beroeps vissers in het algemeen het is pakken wat ze pakken kunnen , en het doel is GELD en dat heiligt bij de mens
altijd en eewig alle middelen .
Doe daar maar denken om mensen en sprookjes bestaan niet meneer de (domme)rechter of hij is zelf net zo .

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy