Aalscholvers en Orka’s
Thursday 22 January 2009

 Dat het grote aantal aalscholvers in Nederland een groot probleem is, is bepaald niet nieuw.

Nieuw is wel dat we dit sinds kort ook hardop mogen roepen zonder verketterd te worden.

Daar waar je tot voor kort weg weggehoond als je beweerde dat aalscholvers een aanslag vormen op onze visstand krijg je nu wel bijval van de mensen die hebben doorgeleerd.

Wel een beetje zuur voor de mensen die al jaren riepen dat het verkeerd afloopt.

Want al 15 jaar geleden werden vlagzalmrivieren in Duitsland (toch niet zo heel ver vliegen hiervandaan) kompleet visloos gemaakt, om maar eens 1 voorbeeld te noemen.

Maar goed, vooral in ambtelijke krijgen schrijdt inzicht wel voort, maar meestal niet zo snel.

En dus kan er nu heel voorzichtig getracht worden er wat tegen te doen.De nieuwste vinding in de strijd tegen het zwarte gevaar komt uit Frankrijk. Dat gegeven op zich doet je al het ergste vrezen maar laten we nog niet te hard van stapel lopen.

Het gaat hier om een apparaat met speakers onder water dat het geluid van een orka (toch een van de meeste geduchte vijanden van de aalscholver in Nederland;)) nadoet, zo is te lezen op de site van Sportvisserij Nederland (www.sportvisserijnederland.nl). En dit geluid zorgt ervoor dat de aalscholvers de stuipen op het lijf wordt gejaagd waarna ze, bevend en sidderend, een ander water opzoeken (arme beestjes, wat vind de PvdD daarvan?)

Eeeehhhh???  Inderdaad ja, een ander water want zo’n beestje moet toch eten nietwaar. Tenzij ze daar ook zo’n aalscholververschrikker hebben natuurlijk want dan zal hij nog iets verder moeten vliegen.

Ervan uitgaande dat we niet in alle wateren in Nederland zulke apparaten willen plaatsen (wat tot gevolg zou hebben dat er in Brussel vragen gesteld gaan worden omdat ander landen dan met onze aalscholvers opgezadeld worden, maar dat geheel terzijde) gaat dit dus volgens mij gewoon niet werken.Kijk, ik ben natuurlijk maar gewoon een nuchtere boer uut ’t oost’n van het land.

Maar volgens mij is het zo dat als je teveel aalscholvers hebt (en daar zijn de meesten het nu zo langzamerhand wel over eens) je maatregelen moet treffen die ervoor zorgen dat je er daarna minder hebt.

 

Zal wel te simpel gedacht zijn van mij.

 

Met vriendelijke groet,

 

Michel Rijnberg

Commentaar (3)Add Comment
...
geschreven door Joris, January 24, 2009
Michel
Natuurlijk zijn de aalscholvers een doorn in het oog,van de sportvissers,
toch wil ik je een tip geven,zoek de aalscholver nesten op en ga dan de eieren schudden,dan komen er zo ie zo geen nazaten,(wel de eieren terug leggen)
je doet hier niemand pjn mee,zelfs de partij van de dieren niet.
ik doe dit namelijk al lang met futen nestenen waarom??omdat deze beesten nl nog erger zijn dan de aalscholver die zien kans om met z`n vieren in enkele dagen
een haven totaal leeg te jagen en op te vreten.ervaring is de beste les.
Michel schrijven helpt niet,wel een leger met eier schudders en dat heb je zelf in de hand!!!! groetjes Joris

...
geschreven door JayH, January 25, 2009
Joris, hebben die Futen dan geen recht om gewoon hun eten te vangen?
Zo verschrikkelijk veel van deze prachtige vogels zijn er nou ook weer niet volgens mij.
Het grootste gedeelte van de vis die ze vangen is niet groter dan 10 cm dus dat ze een hele haven leeg maken lijkt me wel erg overdreven.
Als we allemaal zoals jou gaan redeneren dan zie ik het duister in voor de Futen, Reigers, Ijsvogeltjes e.d.
En dat allemaal omdat een zogenaamde sportvisser bang is dat hij z'n visje niet vangt.
Dit gaat allemaal wel erg ver.
...
geschreven door Robby, February 12, 2009
Tussen een fuut en een aalscholver zit dag en nacht verschil.
Het zijn beide viseters , maar de aalscholver vreet gewoon alles leeg, terwijl een fuut slechts een klein visje van een paar centimeters verorbert.
Er dient wel degelijk wat te gebeuren op zowel Belgisch, Nederlands als Europees vlak, of er dreigt na verloop van tijd een crisis zoals nu op economisch vlak, maar dan op gebied van recreatieve visserij!

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy