Vaarbewijs voor iedereen
Monday 11 August 2008

 We horen het nu al langer: het vaarbewijs is straks ook verplicht voor de kleine watersport.

Tot nu toe is het vaarbewijs alleen verplicht voor boten langer dan 15 meter of die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur.

Als het aan de waterpolitie (KLPD) ligt dan gaat dit veranderen.

Volgens de KLPD hebben veel watersporters opvallend weinig kennis van de regels op het water, omdat men daar nooit iets voor heeft hoeven doen. Met een goede opleiding zoals het vaarbewijs, zouden veel ongelukken en gevaarlijke situaties verdwijnen.

Betekend dit dat onze opa’s van 70-tig om in hun visbootje te kunnen blijven varen weer naar de schoolbanken moeten? Volgens woordvoerder van de KLPD, Ed Kraszewski, niet. De KLPD wil enkel de grens wil verlagen voor kleinere schepen: ,,We hebben het vooral over zeiljachten en kruisers, de categorieën die de meeste overlast veroorzaken''.

Volgens Edmee van der Hoeven van het Watersportverbond blijkt uit onderzoek dat het verlagen van de lengtegrens voor een vaarbewijs niet direct de veiligheid ten goede komt.

Ofwel, als verlagen geen zin heeft. Dan valt er toch veel voor te zeggen om iedereen die zich op het water begeeft in het bezit te laten zijn van een Vaarbewijs.

Laten we hopen dat de belangenbehartigers van de hengelsport een krachtig NEE laten horen tegen de plannen van de KLPD.

Commentaar (9)Add Comment
...
geschreven door Willem, August 12, 2008
Er gaan ook al stemmen op om het niet kunnen tonen van het CE-keurmerk strafbaar te stellen.
...
geschreven door Lolke Folkertsma, August 12, 2008
Betekend dit dat onze opa’s van 70-tig om in hun visbootje te kunnen blijven varen weer naar de schoolbanken moeten? Volgens woordvoerder van de KLPD, Ed Kraszewski, niet. De KLPD wil enkel de grens wil verlagen voor kleinere schepen: ,,We hebben het vooral over zeiljachten en kruisers, de categorieën die de meeste overlast veroorzaken''.

Uit het bovenstaande blijkt maar weer wie volgens de KLPD de werkelijke veroorzakers zijn van de overlast. Toch kon de Friese Federatie op mede aandringen van de vrachtvaarders het niet laten om het vissers officieel bijna onmogelijk te maken nog in en/of in de buurt van vaargeulen te vissen. Hier was het op z'n plaats geweest v.d. federatie om te laten zien dat zij opkomt voor haar achterban.

...
geschreven door Willem, August 13, 2008
De sportvisserij is het braafste jongentje van de klas. Je weet wel, dat jongentje met die bril en stomme schoenen die altijd stonk. Lijkt een KLPD iets te willen doen aan overlast door boten? De federatie staat vooraan om haar achterban een verbod op te leggen. Lijkt een Brussel maatregelen te willen treffen tegen de overbevissing van de paling. De federatie's staan vooraan om haar achterban een verbod op te leggen. De beroepsvissers hebben aangegeven meer ruimte voor schubvisbenutting te willen. Hoe lang zal het volgende verbod op zich laten wachten?

De zomer van 2010
Willem wil met zijn roeibootje uit vissen gaan. hij neemt mee:
1 hengel en een stukje brood

en verder:
1 vispas met bekende boekwerk
Vaarbewijs
Registratie bewijs
Identiteitsbewijs
Vangsten-registratieformulier
Onderliggende CE-keurmerken
Brandblusser
Zwemvesten
...
geschreven door Manus, October 14, 2008
Hallo,

De meningen van Folke en Willem kan ik van harte ondersteunen , de Sportvisserij Nederland maar ook de besturen van hengelsport verenigingen zouden eens een vuist kunnen maken , de "gewone" leden zouden daar in vergaderingen ook op kunnen wijzen !
Laat het bedoelde onderwerp op de agenda zetten van uw vereniging , stel vragen... daar en wees scherp op de antwoorden die je krijgt...zorg dat het genotuleerd wordt enz.

Deze "Opa" zal dat zeker doen.
...
geschreven door Lolke Folkertsma, October 20, 2008
Willem,

En vergeet ook niet een kopie van de visserijwet 1963 en een kopie van het besluit binnenvisserij 1985 bij je te hebben, hierin staan nogal een aantal (onzinnige) en sterk verouderde regels die je als sportvisser niet mag overtreden!
...
geschreven door Dirk M, October 22, 2008
En zo pesten ze ons van het water af, vooral doorgaan met die idiote regelgeving
...
geschreven door Lolke Folkertsma, October 22, 2008
Het gevoel van vrijheid&blijheid en het even lekker weg zijn van de maatschappij waarin je constant wordt lastig gevallen en amper tot rust kunt komen, kunnen we ook als sportvisser wel vergeten. Niet alleen moet je alle bovengenoemde bescheiden klaar hebben liggen voor AID/politie en/of BOA (de één stapt voor in de boot de ander achter nog geen minuut later), daarnaast dien je als sportvisser je te houden aan de visserijwet 1963 en het besluit binnenvisserij 1985, waarin een aantal sterk veroudere en mijn inziens onzinnige sportvisserij wetsregels staan beschreven. Gewoon een visacte tonen is niet meer genoeg en alles goed doen als sportvisser is eigenlijk niet meer mogelijk als je niet op z'n minst 6 jaren universiteit hebt gevolgd!
...
geschreven door Kris, February 12, 2009
Goed gesproken lolke,

Ze zijn er een potje van aant maken met hun regels allemaal..
Ik wil gewoon een rustig dagje vissen na een drukke werkweek...
En daar zijn ze weer die 'blauwjassen' met hun controles..
Ik moet er gewoon van spouwen....
Ze zouden beter het echte 'crapuul' aanpakken,dan zouden ze hun veel nuttiger bezighuoden..

Groeten Kris
...
geschreven door Ab, October 15, 2009
Op zich is een vaarbewijs voor iedereen geen slecht idee: er varen tegenwoordig te veel boten rond op het water met mensen die totaal geen verstand hebben van de regels op het water. Alles boven de 4 meter aan het vaarbewijs juich ik dan ook van harte toe !

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy