Mag de aalscholver bestaan naast het beroep?
Friday 20 June 2008

 Aalscholvers eten meer IJsselmeervis dan tot nu werd gedacht.

Alleen al aan snoekbaars slepen ze even grote voorraden uit het water als de beroepsvissers, blijkt uit nieuw onderzoek.

Minister Gerda Verburg van Landbouw en Natuur heeft de resultaten gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij wil met betrokken partijen om tafel om te zien of maatregelen nodig zijn. Beroepsvissers vragen al een flinke tijd om stevig ingrijpen.

Op het IJsselmeer verblijven naar schatting tien- tot twaalfduizend broedparen aalscholvers. Die zijn goed voor een jaarlijkse visconsumptie van zo'n 2000 ton uit het IJsselmeer, de Randmeren en Flevoland. Nieuwe schattingen wijzen uit dat 6 procent daarvan uit snoekbaars bestaat.

Dat betekent dat de aalscholver jaarlijks 60 tot 120 ton snoekbaars uit het IJsselmeer en aanpalende wateren vist. Daarnaast bestaat 16 tot 29 procent van het menu uit baars en maximaal 1,3 procent uit paling. De rest van het totale maal bestaat uit andere, commercieel minder interessante vissoorten.

Minister Verburg zegt dat de populatie aalscholvers moeilijk te beheersen is. Als maatregelen nodig zijn, wil ze dit afstemmen op Europees niveau. De aalscholver (Phalacrocorax carbo) is een grote vogel. Hij is bijna helemaal zwart, maar heeft een opvallende witte wang en een gele plek op de plaats waar zijn bek begint.

De snavel heeft een haakvormige punt. De aalscholver kan goed zwemmen. Zijn spanwijdte is maximaal een meter. In tegenstelling tot bijna alle andere watervogels heeft het verenkleed van de aalscholver zeer weinig vet. Daardoor is het niet waterdicht. Na een duik moet een aalscholver drogen.

Dit doen ze door met half gespreide vleugels op een paal of in een boom te gaan zitten.
Commentaar (8)Add Comment
...
geschreven door Willem, June 20, 2008
Ofwel ca. 250 gram vis per dag... Nou nou..
Ik zeg, schiet al die vogels dood. Zijn ze nu helemaal gek. Het IJselmeer is van de beroepsvisserij en alles moet daar voor wijken.Sport, natuur en wie of wat dan ook
...
geschreven door m van manen, July 02, 2008
Ze kunnen behoorlijk doorvreten hoor die vogels, die 250 gram stopt een aalscholver echt in zijn holle kies. Ik heb dikwijls exemplaren waargenomen die gemakkelijk een kilo vis of meer vingen & veroberden in zéér korte tijd.

Maar dat doen ze natuurlijk niet de hele dag door. Een aanscholver besteedt vaak enorm veel tijd & energie aan het uitvliegen naar wateren héél ver weg van het nest, om voedsel te zoeken. Zo zijn er kolonies van Engelse aalscholvers die tot aan de Alpen (!) uitvliegen om daar te vissen en ze keren dan met een volle krop weer terug om de jongen te voeden. Die vliegen soms dag en nacht heen en weer. Dat is toch iets om respect voor te hebben?

Ik ben verwoed snoekbaarsliefhebber, maar heb er geen bezwaar tegen om de vissen te delen met zo'n vogel. Laat ze maar komen, er zwemt hier genoeg.

gr. Martijn
...
geschreven door Gert-jan, October 08, 2008
Afschieten die vogels. Ze horen hier niet thuis, slopen de natuur, en ze vreten alle sloten en vaarten leeg. O ja, en leg ook even de beroepsvisserij aan banden, die veel te kleine groep heeft veel teveel te vertellen. Economisch gezien zijn een liliputter vergeleken bij de sportvisserij. Die omzet zal waarschijnlijk verdubbelen als de beroepsvisserij aan banden wordt gelegd (zoet en zout water!).
...
geschreven door Aart Lokhorst, October 08, 2008
Gert-Jan, de aalscholvers zijn er al héééél lang voordat er ook maar mensen waren. Verdiep je er eens in, want alleen kretologie zal niks oplossen.
Rechten zijn zomaar niet aan banden te leggen, zou jij ook niet willen met zaken die jezelf betreffen. Heeft gelukkig niet altijd met geld of omzet te maken...

Europees gezien wil men iets tegen de aalscholvers gaan doen, op landelijk niveau lopen de Vogelbescherming en Natuurmonumenten daar niet warm voor.
...
geschreven door Arie, October 09, 2008
Afschieten heeft ook helemaal geen zin. Wij hebben zelf de omgeving (het milieu) geschapen waarin die vogels goed gedijen. Als we de omgeving zodanig veranderen dat de aalscholvers er niet meer goed kunnen leven verdwijnen ze vanzelf.
De moeilijkheid is echter dat je dan geheid een ander probleem terugkrijgt.
De geschiedenis leert dat als je de natuur gewoon zijn gang laat gaan dat een bestaand probleem dan vanzelf wordt opgelost. Je moet dan alleen een beetje geduld beoefenen. Dat zou voor sportvissers toch niet zo moeilijk moeten zijn.
...
geschreven door Richard, October 28, 2008
Toch is het ook wel een mooi dier:
http://vildaphoto.net/photo/15077
...
geschreven door martin, August 26, 2009
Dat .... gr... kl...vogeltje heeft g.... net al mijn vis uit e vijver gevreten,......zijn die krengen beschermd?
...
geschreven door Henk, September 01, 2009
Het is gewoon ongedierte en ongedierte moet je bestrijden ,net als muizen en ratten.Er zijn periodes dat 7 van de 10 snoekbaarzen die je vangt zijn verwond door die schijtlijsters .Van mooie gezonde vissen verse strond maken dat kunnen ze.Ook niet 1 tje laten leven.

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy