Vogels sterven door 'verandering van klimaat'
Thursday 17 April 2008

 Het Markermeer, een van de zwaarst beviste wateren van Europa.

Een water waar vele miljoenen vissen sterven in de fuiken van beroepsvissers als ' bijvangst'.

Een water waar jaarlijks tienduizenden vogels verdrinken in diezelfde ellendige netten.

Een water waar een handjevol mensen denkt geld te moeten verdienen onder het motto, " de een z'n dood, de ander z'n brood". 

Het is inmiddels bijna 10 jaar geleden dat staatssecretaris Faber oordeelde dat dit niet langer kan doorgaan. Nu 10 jaar en een halfmiljoen dode vogels wordt overwogen om 500 miljoen uit te geven om het water anders in te richten... Staatssecretaris Huizingaer heb nu eens visie en stop met de nettenvisserij!

 

Ecologisch plan Markermeer-IJmeer kost 500 miljoen

Om de ecologie van het Markermeer en IJmeer te verbeteren is een bedrag van 500 miljoen euro nodig. Dat staat in het ontwikkelingsperspectief Markermeer-IJmeer, dat de provincies Flevoland en Noord-Holland donderdag in Lelystad hebben aangeboden aan staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat).

Het kabinet vroeg de twee provincies in 2006 met een advies te komen voor de toekomst van het Markermeer en IJmeer. Dit verzoek kwam nadat het kabinet had besloten om het Markermeer definitief niet in te polderen. In het advies zou verbetering van de ecologie centraal moeten staan.

De natuur in het gebied staat namelijk onder druk. Vogels en vissen hebben het moeilijk, vermoedelijk mede door de verandering van het klimaat. In het ontwikkelingsperspectief staat dat er maatregelen moeten worden genomen.

Landwaterzones
Zo pleiten de provincies voor de aanleg van landwaterzones, bijvoorbeeld in de vorm van een groot moeras. Ook moet er golfluw en helder water komen langs delen van de Noord-Hollandse kust.

Versterking van de ecologie moet de bouw van nieuwe woningen en nieuwe watersportrecreatie in het gebied mogelijk maken. Zo heeft de gemeente Almere plannen om 25.000 woningen te bouwen in het IJmeer.

Bouwplannen
De plannen voor het Markermeer en IJmeer hangen nauw samen met die bouwplannen en met het plan om het openbaar vervoer tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad te verbeteren. Het kabinet moet in 2009 een besluit nemen over die drie projecten.

Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy