De willekeur van waterschap Noorderzijlvest
Thursday 18 October 2007

Spuisluizen Lauwersmeer met visnetten er voor“De Keur” is een verordening met specifieke regelgeving voor het waterschapsgebied van Noorderzijlvest.

In dit waterschapgebied ligt ook het schitterende nationaal park Lauwersmeer . Het Lauwersmeer, een water wat bij veel sportvissers het hart sneller doet kloppen.

Als een waterschap dan regels opstelt, is er niets aan de hand. Althans, als deze regels voor ons allemaal zouden gelden.

Regels schijnen namelijk niet voor ons allemaal te zijn volgens Noorderzijlvest. Zo heeft Noorderzijlvest, tegen haar eigen regels in, een zeer discutabel vissersbedrijf toestemming gegeven om te vissen op plaatsen die voor andere verboden blijven.

 

Het is mei 2007 als een oplettende snoekbaarsvisser op de site van Noorderzijlvest leest dat twee vissersbedrijven (D. Bouma & Zonen uit Engwierum en J. Keuter uit Urk) van plan zijn hun netten uit te zetten in het Lauwersmeer. Het verbaasde hem dat Noorderzijlvest van plan was om hen een z.g. keurontheffing te verlenen. Noorderzijlvest heeft namelijk opgenomen in “De Keur” (hier en hier ), dat binnen kernzones en nabij kunstwerken (bijvoorbeeld sluizen) het verboden is met netten te vissen.

Verder wordt in het visstandbeheerplan van datzelfde Lauwersmeer voorgesteld onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden tot de verbetering van de visintrek, de vismigratie en de verbetering van de leefomgeving van de vis.

10 kilo schubvis op elke kilo paling... En om het verhaal helemaal compleet te maken: Beroepsvisser J. Keuter kan niet met verantwoordelijkheid omgaan. Zo heeft het beroep  alleen aalrecht op het Lauwersmeer, maar dhr. Keuter is meerdere malen gesnapt voor het meenemen van schubvis. Zelfs tijdens een door het ministerie van LNV opgelegd visverbod heeft hij doorgevist. Ook het VBC-overleg is door zijn opstelling onwerkbaar geworden.

Elk zinnig mens zou toch niet anders kunnen concluderen dat er dus niet met netten gevist mag worden vlak voor de spuisluizen en al helemaal niet in deze periode nu de schieraal door de sluizen moet. 

Helaas denkt Noorderzijlvest daar heel anders over. Het door ons ingediende bezwaarschrift (hier) is zelfs zonder opgaaf van reden aan de kant geschoven (hier). We kunnen altijd nog naar de Rechtbank, zo stelt Noorderzijlvest.

SCHANDE!

Commentaar (6)Add Comment
...
geschreven door Peter, October 18, 2007
Deze site begint inmiddels veel inzicht te geven in achterlijke regels en beslissingen. Wat een complete onzin is dit artikel nu weer? Sluizen laten dichtzetten met visnetten door een notaire stroper terwijl iedereen moord en brand schreeuwt over de uitstervende aal. Ik heb dit artikel doorgestuurd naar LNV en mezelf ook opgegeven als lid. Ga zo door BVSV!
...
geschreven door m.helbig, October 31, 2007
er zou maar eens wat meer contole moeten komen op het lauwersmeer,waar het verboden is om te komen achter de gele plaen zetten de heren beroepsvissers ook fuiken
...
geschreven door @rno, November 03, 2007
Het is een bekend fenomeen dat regels qua visserij massaal aan de laars worden gelapt. Sancties en pakkans staan ook nog steeds niet in verhouding tot opbrengst. Dat een waterschap, zoals hierboven omschreven, dit bedrag echter gaat belonen, dan glijden we echt af naar een bananenrepubliek...
...
geschreven door @rno, November 03, 2007
bedrag moet natuurlijk gedrag zijn...
...
geschreven door Rolf Haseloop, September 06, 2008
Stem tijdens de waterschapsverkiezingen op Rolf Haseloop. VVD plaats 3.

Zie ook : www.haseloop.com
...
geschreven door Jochem, August 19, 2009
Mijn god....

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy