Faber wil wat doen tegen vogelsterfte
Saturday 27 November 1999
Staatssecretaris Faber (Visserij) neemt maatregelen om de vogelsterfte in het IJsselmeer en Markermeer terug te dringen. Jaarlijks verdrinken er 50 000 watervogels doordat ze tijdens het voedselzoeken onder water verstrikt raken in netten van vissers. Faber vindt dat veel te veel.

Zij wil van de vissers weten wat die zelf aan het probleem gaan doen en is tevens van plan visserijtechnische maatregelen voor te schrijven. Dat maakte de staatssecretaris bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het IJsselmeergebied is van internationale betekenis voor 25 soorten watervogels. Zowel 's zomers als 's winters verblijven er tienduizenden tot een half miljoen vogels.

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) heeft uitgewezen dat achttien soorten betrokken zijn bij de sterfte, waaronder de kuifeend, toppereend en fuut.

De (visetende) vogels raken verstrikt in zogenoemde staande netten, waarmee wordt gevist op snoekbaars en baars. Deze vorm van visserij is toegestaan van 1 juli tot en met 15 maart. Het RIZA stelt voor minder vistuig per schip toe te staan en het vangstgebied af te sluiten. Deze maatregelen neemt Faber in overweging.
Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy