Vissen met bodemlood
Wednesday 29 August 2007

 Hoewel niet een van de effectiefste manieren om snoekbaars te vangen, is het toch nog steeds een vrij populaire manier.

Redenen hiervoor zijn er te over. Het is de simpelste manier zonder veel poespas, iedereen kan er mee overweg. Je kunt er op grote afstand mee vissen, dus ook op plaatsen waar je met de dobber niet komt.

Het heeft je ook de mogelijkheid met twee hengels te vissen, al dan niet met verschillend aas. Gebruik je deze manier als bijlegger tijdens het vissen met de vaste hengel, dan heb je er weinig omkijken naar tot de aanbeet.

De methode is identiek voor zowel een levende, dode aasvis, of een stukje vis.

Montage
Een montage met schuiflood is vrij eenvoudig. Schuiflood is er in alle maten, gewichten, en kleuren, tot zelfs als imitatie steen. Ze hebben echter allemaal een ding gemeen, er zit een gat doorheen, of er zit een wartel met ringetje aan, waar de lijn doorheen moet lopen.

Het optuigen is vrij eenvoudig. Je steekt de lijn door het schuiflood, gevolgd door een stukje silicone of rubberen stootballetje. Dit maakt dat de lijn niet beschadigt wordt tijdens het werpen. je zet daarna een loodje op de lijn als stopper, of je kunt gebruik maken van een rubberen stoppertje. De afstand van de haak tot het stoppertje hou je op circa 70cm. Er zijn geen typische snoekbaarshaken: je kiest een haak in verhouding met het soort en grote van het aas.

 Zo kun je werken met een plastic pijpje waaraan een speldwartel hangt om het lood aan te bevestigen

Er zijn natuurlijk nog andere manieren om een schuiflood aan de lijn te bevestigen. Zo kun je werken met een plastic pijpje waaraan een speldwartel hangt om het lood aan te bevestigen, maar er zijn nog andere schuifsystemen.  Voordeel van deze hulpmiddelen is dat je de mogelijkheid krijgt van loodgewicht te veranderen als je dat nodig acht. Verder kun je nog werken met een onderlijn, al dan niet in onzichtbaar fluocarbon. Eventueel met een wartel die tevens als stopper kan dienst doen.


Het vissen
Passief: Je werpt in op de plaats waarvan je verwacht dat het een goede stek is. De bodem is redelijk obstakelvrij, maar heeft toch genoeg reliëf.  Als het lood op de bodem ligt draai ik de lijn strak, waarbij ik het lood een kleine meter indraai om er zeker van te zijn dat alles niet op een hoopje is terecht gekomen. Vis je met een levende aasvis, dat heeft die nu ongeveer 70cm bewegingsvrijheid. T.t.z. de afstand tussen het lood en de haak. De molen wordt in vrijloop gezet (baitrunner), of anders wordt de beugel opengeklapt en de lijn vastgezet met een steentje of takje. Om de beet, meestal het trekken van draad  beter zichtbaar te maken plaatsen we wat zilverpapier of iets anders op de lijn buiten het topoog. Heb je een karperzoemer dan hoef je zelfs niet meer te kijken, het geluid van de zoemer maakt je attent op een aanbeet. Als je met twee hengels, of als bijlegger vist, is dit trouwens bijna een onmisbaar hulpmiddel.

Actief: Iets actiever vis je als je al het bovenstaande doet, maar  na een vijftal minuten als de aanbeet uitblijft, de lijn een tweetal meter binnenhaalt. Dit doe je tot als de oever bereikt is, waarna je terug inwerpt op enkele meter afstand van de eerste plaats. Het spreekt vanzelf dat je nu geen gebruik maakt van een beetmelder, maar de lijn gewoon in het oog of tussen de vingers houd.

De aanbeet
vissend met een bodemlood zie je de aanbeet omdat de vis lijn begint te nemen. Sommige dagen gaat dit centimeter per centimeter, en een andere keer is dit in sneltreinvaart. Weer andere dagen krijg men plots een korte run, waarna de lijn terug slap valt, om enkele tijd later terug te vertrekken. Nu is het alleen nog beslissen hoe lang je de vis laat lopen voor je aanslaat (zie hiervoor ook "aanslagtips”).

 

Met dank aan de auteur Frans Noyelle

Meer van Frans, surf naar www.abc-sportvissen.be

 

Commentaar (2)Add Comment
...
geschreven door haagsevisser, October 05, 2009
hoezo niet de effectiefst manier van vissen op snoekbaars? Op vele plaatsen is dit juist nog de meest effectieve manier! Vanaf de kant is dit op vele plaatsen nog de beste manier. Als je het juiste tijdstip , en de juiste plaatsen van een water kent , kan dit een uitermate doeltreffende methode zijn. Sterker nog de meeste grote snoekbaarzen die ik vang zijn met doodaas op de bodem of onder een pen. Dit is een methode die altijd zal werken omdat de aasvis nu eenmaal echte voer is voor de snoekbaars anders dan een stuk plastic waar ze vaak gewoon uit irritatie in bijten dan uit honger/trek. Dus het is gewoon bullshit om te zeggen dat dit een mindere methode is man! Een hongerige snoekbaars die een mooie verse spiering of bliek aangeboden op de bodem spot zal het lastig kunnen weerstaan!
...
geschreven door snoekmans, January 31, 2010
wat een onzin verkondigd deze meneer hier in zn artikel over bodemvissen. Blijkbaar weet hij er zelf niets over of heeft ie het pas ondekt. Niet de effectiefste manier? Vrij populair? Man het is een hartstikke effectieve methode en enorm populair. Niet iedereen kan ermee overweg , je dient verfijnt en subtiel te vissen , de snoekbaars zit soms ver uit de kant dus dient er ook een bepaalde afstand geworpen te worden. Dat lukt ook niet iedere mooiweer visser. Je dient vers aas te hebben ,spiering ,zeebliek of kleine voorn. Die moet je ook kunnen vangen voor iedere sessie dat je gaat snoekbaarzen , zou wel willen weten of jij dat kunt. Das even wat anders als een stuk plastic aan je onderlijn knopen en een snoekbaars gaan zitten irriteren totdat ie het zat is en toehapt. Verder dien je enorm veel geduld te hebben. Op sommige dagen kan t lang duren voor je beet krijgt en op sommige dagen vang je er zo 10 in een paar uur ligt aan de vis en aan jou geduld. Doe niet denigrerend over een bepaalde visserij omdat jij dat nu eenmaal minder leuk vind dan kunstazen bijv. Volgens mij zal een snoekbaars nog altijd eerder bijten op een kakelvers natuurlijk aasvisje dan op een stukje plastic. Het ligt er gewoon aan wat je leuker vind en waar je meer plezier in hebt.

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy