Resultaten onderzoek naar impact Aalscholvers
Monday 06 August 2007

 De invloed van aalscholvers op de commerciële visbestanden zou wel eens groter kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen.

Op vrijdag 5 oktober worden tijdens een mini-symposium in Emmeloord de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de impact van aalscholvers op visserij en visbestanden.

De visstand in het IJsselmeer en Markermeer gaat achteruit.

Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn: klimaatverandering, visserij, vermindering van voedingsstoffen en visetende watervogels.

In 2005 sprak toenmalig visserijminister Veerman in Volendam met vissers, die hem zeiden dat hun toekomstmogelijkheden mogelijk beperkt worden door de aalscholvers. Veerman beloofde toen dat er onderzoek gedaan zou worden naar de impact van aalscholvers.

De resultaten van dat onderzoek zijn nu bijna gereed voor presentatie. Dat gebeurt op vrijdagmiddag 5 oktober in het Van der Valk Hotel in Emmeloord. Er zullen cijfers gegeven worden over aantallen en verspreiding. Er is een bijdrage over de consumptie van snoekbaars door de aalscholvers van het Wanneperveen. Tenslotte wordt de impact geschetst en de mogelijkheden voor beheer. Uiteraard is er ruimte voor discussie.

 

bron: visserijnieuws.nl 

Commentaar (3)Add Comment
...
geschreven door Jan Veldman, August 28, 2007
De grootste boosdoener is nog altijd de mens, maar als je ziet wat voor wolken aalscholvers er soms langskomen dan hoef je hier niet meer over te speculeren of dit slecht voor de visstand is.
Zelf kom ik net uit Zweden waar er op de aalscholver gewoon gejaagd wordt, de Zweden weten waar ze mee bezig zijn, dit aan hun flora en fauna te zien.
Ze weten daar ook wanneer je de aalscholver volledid beschermd dat dit op den duur niet goed komt.
...
geschreven door Peter, September 03, 2007
Ben vorig jaar op een tochtje met een gids in een natuurgebied geweest. Deze vertelde toen dat de grote groep aalscholvers die daar leeft het meer elk jaar opnieuw zo ongeveer leegvist. Hij had het over ca. 250 kg vis per aalscholver in een jaar.
Tegen het einde van juli / begin augustusis de visstand zo laag geworden dat de kolonie verhuist naar het ijsselmeer. Samen met de aalscholverkolonie die daar aanwezig is kun je het effect wel uitrekenen.
Bescherming is natuurlijk prima, maar doe het dan wel verstandig. Dat lijkt voor Den Haag echter te moeilijk !
...
geschreven door snoekbaars visser , October 24, 2009
ik zie regelmatig dat de aalscholver op me vis stekkie ook snoekbaars eet en dan maat 30cm en 40cm helaas houd deze visser zich niet aan de aantal gevangen vis per dag ik heb er is op gelet en hij had er 3 toen zat hij kennelijk vol en ging op een paaltje zitten om te drogen maar nou zal ik niet zeggen dat ik ze nu niet vang maar ik wist niet dat hij ook de snoekbaars op zijn menu had staan maar ik vang daar op de zelfde plek met een roodwit klein vliegje met een heel klein lood kopje nog steeds ondermaats snoekbaars van 10cm tot 15cm dus ik denk zelf dat ze zich wel goed voortplanten want soms vang ik ze achter elkaar dus ik denk maar ja ben natuurlijk geen bioloog dat het wel aardig in even wicht is echter ben ik zelf wel van de catch en releas of de snoekbaars moet zo ongelukkig gehaakt zijn dat de kieuwplaat beschadigt is dan gaat hij mee maar verder niet en dat is ook maar 1 keer gebeurd vaak woord er dan bij de vrij lating ook gezegt dat is een echte sport visser of gaan er duimpjes omhoog tuurlijk is het een heerlijke vis en ook vaak aan de prijsige kant maar er zijn meer soorten lekkere vis die ook goed te eten zijn maar dat moet ieder voor zich weten ik zeg er ook vaak wel wat van als iemand zich niet aan de twee per dag houden maar dat kan je soms ook maar better niet doen maar ik doe dat toch en ben dan ook regelmatig bedreigt maar ook dat is een keuze die je zelf moet maken

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy