Terugkeer van de zalm dreigt te mislukken
Friday 25 May 2007

 

Hoe zit het toch met de zalm? In de jaren tachtig, toen de Rijn was verworden tot een open riool, werd voor de 'koning der vissen' een grootscheeps herintroductieplan opgesteld door Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.
 

"De zalm is in feite het vlaggenschip van het ecologisch herstel" , zegt visbioloog Erwin de Winter. Van een succesvolle herintroductie van de zalm kan nog niet worden gesproken. Sterker, er is grote kritiek op de rol van Nederland in het het herintroductieprogramma, met name vanuit Duitsland en België.

 

Vooral de Duitsers, die grote hoeveelheden jonge zalmen hebben uitgezet in de Rijn, zien met lede ogen hoe deze vis, maar ook zeeforel, in de Nederlandse Rijndelta letterlijk in fuiken van beroepsvissers verdwijnt. Dat het met de zalm bepaald niet goed gaat, beaamt dr. Frank Molls uit het Duitse Siegburg, die in het kader van het trekvisprogramma Noordrijn - Westfalen onderzoek doet naar de zalm in de Rijn.


Hij meldt een terugkeerpercentage van nog geen 1 procent, waar ten minste 3 tot 5 procent wordt verwacht. Molls noemt meerdere oorzaken, zoals roofvissen, vogels en technische ingrepen in de rivieren. "We stellen ook vast dat beduidende aantallen zalmen en forellen de fuiken van beroepsvissers terecht komen."


In 2004 werden in de Waal nog geen twintig zalmen en circa dertig zeeforellen geteld. In IJssel en Nederrijn werden nog eens vijf zalmen gesignaleerd, in de Maas een stuk of drie. Nederland bestudeert de gevolgen van de visserij op de terugkeer van zalm en zeeforel. Frank Molls: "We zijn heel benieuwd naar de resultaten."

 

bron: gelderlander.nl

Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy