Duitsers vissen hier binnenwateren leeg
Thursday 24 May 2007

 

De visstand in de Nederlandse binnenwateren komt ernstig in gevaar door grote groepen Duitse sportvissers van Poolse en Russische afkomst die in ons land massaal de sportvisregels overtreden. De oosterburen zetten vis niet terug, maar slaan de gevangen exemplaren dood met stukken hout en ijzer.

Ze letten niet op de maat van de vangst, gebruiken per persoon meer dan twee hengels en nemen soms levende vis mee in plastic tassen.

Sportvisserij Nederland, de overkoepelende belangenvereniging voor sportvissers in ons land, luidt de noodklok over deze taferelen die zich vooral langs beken en rivieren in Overijssel maar ook aan de oevers van het IJsselmeer afspelen.

 

Woordvoerder Onno Terlouw: „Er moet een strengere controle komen op deze figuren want de grenzen van wat wij normaal vinden, worden veelvuldig overtreden. Dit is pure vandalisme. Onze wateren worden zo leeggevist. De visstand gaat hier schade van ondervinden.” De Duitse vissers rijden soms 200 kilometer om hier te vissen en hebben het vooral gemunt op brasem. Dat doen ze in ons land omdat er bij ons veel viswater is, de benodigde vispas goedkoper is en de regels minder streng. De schatting is, volgens Sportvisserij Nederland, dat het er inmiddels 40.000 zijn. Die komen bovenop de 600.000 Nederlandse sportvissers.

Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) Marinus Klein van Sportfederatie Oost-Nederland stelt dat de controle in het Vechtdal, waar de vissers uit Duitsland het niet zo nauw met de regels nemen, streng is. „Langs de Regge en de IJssel bijvoorbeeld”, zegt hij. „Buiten die regio is wel meer patrouille nodig.” De strenge aanpak is nodig omdat een van Kleins collega’s al eens met een mes bedreigd is. „Er zijn ruige figuren bij”, aldus Klein, „die andere opvattingen over vis vangen hebben dan wij. De vis wordt niet teruggegooid, maar is er puur voor de consumptie.”


De politie IJsselland ziet een toename in het aantal buitenlandse vissers. „Ze komen een weekend vissen, vaak met grote groepen. We schrijven meer verbalen uit, maar het zijn niet alleen de oosterburen die overtredingen begaan”, aldus een woordvoerster.
        
Terlouw zegt dat de regels aangescherpt gaan worden als dit soort overtredingen zich blijven voordoen. Nu kunnen vissers vijftien vissen meenemen. Dat aantal zal waarschijnlijk omlaag gaan, verwacht hij. Daarover is overleg met de betrokken hengelsportfederaties. Inmiddels zijn brochures over het sportvissen vertaald in het Duits, Pools en Russisch. „Dan kunnen de overtreders niet meer zeggen dat ze niet op de hoogte zijn van onze regels, zoals nogal eens gebeurt”, aldus Terlouw.

 

bron: telegraaf.nl 

 

Commentaar (1)Add Comment
...
geschreven door marcel, October 14, 2007
hoi wat word er dan allemaal aan gedaan om deze stropers te stoppen, ik hoor steeds meer sportvisser klachten over Duitsers/poolen en russen die alles meenemen,word er wel genoeg melding van gemaakt, het kost Nederland een hoop geld om deze vissers hier de binnen wateren te laten afstropen, is het dan niet beter om ze helemaal niet binnen te laten om zo het stropen tegen te gaan, je kunt ook precies zien waar ze hebben gevist overal liggen de schubben van de schoon gemaakte vis waar moet dit naar toe, wanneer word er nu echt eens wat aan gedaan zo kan het toch ook niet verder gaan, of moeten we eerst wachten tot alles weg gevist is, en gaan we dan pas wat onder nemen dit is toch gewoon te gek voor woorden, het is te hopen dat er in 2008 een nieuwe regel komt tegen zulke gasten of beter nog dat ze hier alleen een dagkaart kunnen krijgen zodat het niet meer de moeite waard is om hier te komen stropen..

mvg marcel

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy