Dropshotvissen op snoekbaars: trend of blijvertje?
Friday 02 March 2007


De laatste tijd is er nogal wat te doen over het zogenaamde dropshotvissen op snoekbaars. Op verschillende forums op internet ben ik het afgelopen jaar herhaaldelijk berichtjes tegen gekomen met vragen als: "Wie kan mij vertellen wat dropshotvissen is?" Of: "Werkt dropshotvissen wel écht?" Niet verwonderlijk; ikzelf had, tot kort geleden, zelf ook geen flauw benul wat dat dropshotvissen nou eigenlijk precies was!


De laatste week van het seizoen 2004/2005 had ik iemand in mijn boot die er een weekje mee experimenteerde en ik moet zeggen: het werkt wel, maar er zijn een paar zaken waar u op moet letten. En ik denk dat deze visserij nog niet volledig is uitgekristalliseerd. In normaal Nederlands: dropshotvissen werkt wel, maar kan op bepaalde punten kan het nog verbeterd worden!

In de nieuwe "Dé Roofvis" (nummer 47) staat een juichend artikel over dropshotvissen, van de hand van ene Bennie Muizelaar. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het een positief stuk is, maar dat vooral de technische kant een beetje onderbelicht blijft. Ik zal hier een beetje "hardop" filosoferen over de werking van het dropshotvissen. Maar ook over de voordelen, de beperkingen én mogelijke (technische) verbeteringen.Palomar knoop.

Palomar knoop
Dropshotvissen is niet anders dan verticalen met een shadje (of visje) op een haak die direct op de hoofdlijn is gemonteerd. Om het zaakje af te laten zinken, wordt gebruikt gemaakt van een wartel- of kogelloodje. Of een shadje op een loodkop! De dropshot wordt op ongeveer een halve meter boven het loodje of shadje gemonteerd. Om de haak mooi haaks op de hoofdlijn te laten staan, wordt deze met behulp van de Palomar knop bevestigd. Aan dit uiteinde wordt het wartellood of het shadje gehangen. Populair gezegd zou je kunnen stellen dat een dropshotmontage eigenlijk niks anders is dan een paternoster, maar dan zonder zijlijntje.

Het is mij niet precies duidelijk waar het dropshotvissen precies vandaan komt. De één zegt Amerika, de ander zegt Japan. Feit is dat vooral Amerikaanse bassvissers veelvuldig gebruik maken van het dropshotsysteem, omdat zij de bass vaak zoeken op obstakelrijke stekken en zij met het dropshotsysteem minder (kunst)aas verspelen. Natuurlijk zal ook het wartelloodje af en toe vastlopen, maar allicht minder vaak dan wanneer zij een shadje of worm direct op een jigkop zouden binnenvissen.

 

Amerikaanse bassvissers zijn dol op lange wormen en monteren die vaak op keelhaken die wij, in Europa, amper gebruiken. Ook monteren zij vaak geen straartdreg, zoals de meeste verticaalvissers hier bijna allemaal wél doen. Vanwaar deze verschillen? Omdat de verschillende soorten bass (vooral de largemouth bass) een gigantisch grote bek bezitten, die een 15 centimeter lange worm zonder blikken of blozen in één hap naar binnen werkt. Als zo'n largemouth bass naar een shadje of worm hapt, zuigt die een vacuüm waar een snoekbaars alleen maar van kan dromen! Een staartdreg is voor de bassvisserij dus gewoon overbodig. De speciale keelhaken zijn favoriet omdat die zo kunnen worden gebruikt, dat de haakpunt maar nét uit het aas steekt. Dit om de kans op hangers verder te verkleinen. Conclusie: Amerikaanse bassvissers gebruiken de dropshottechniek vooral om hangers te voorkomen! Omdat wij, snoekbaarsvissers, meestal in relatief diep en obstakelarm water vissen, hoeven wij daar niet bang voor te zijn. Waarom heeft het dropshotvissen recentelijk dan toch zijn intrede gedaan in de Nederlandse (en Belgische) snoekbaarswereld? Eén blik op de tekening (hieronder) en je wéét gewoon dat dit systeem (met de lange worm zonder staartdreg én de amper vrije haakpunt) de ene na de andere misser op gaat leveren!Dat Nederlandse en Belgische snoekbaarsvissers toch zijn gaan experimenteren met het dropshotvissen is omdat zij andere voordelen zagen. Als u het wartelloodje gewoon vervangt voor een gemonteerd shadje (dus op een jigkop), vist u opeens met twee aasjes, op twee verschillende dieptes. U kunt zelfs met een shadje en een (dood) visje tegelijk vissen. Een paar aanbeten leren u snel wat de snoekbaars op dat moment wil: een shadje of een aasvisje. Of: laag of hoog gevist aas. U kunt dan besluiten om te blijven "dropshotten" of zonder het dropshotje door te gaan, maar dan wel met het aassoort die het meest productief is gebleken. Op de diepte die het meest productief is gebleken. Uiteraard is het wel zaak uw shadje zo op de haak te monteren dat de haakbocht en -punt helemaal vrij is.


Amerikaanse bassvissers passen het dropshotsysteem vooral toe op obstakelrijke stekken.

Het feit dat u met twee aasjes vist, wil overigens niet zeggen dat u plotseling ook tweemaal zoveel aanbeten krijgt. Omdat u nog altijd één en dezelfde lijn afvist. U vist dus wel met twee aasjes, maar u komt niet opeens twee keer zoveel snoekbaarzen tegen. Wie zegt dat de snoekbaars die zich vergrijpt aan uw dropshot anders niet uw gewone shadje zou hebben gegrepen? Ik niet! Maar... feit blijft dat die snoekbaars is gegaan voor het shadje dat het hoogst werd aangeboden. Misschien hing uw gewone shadje wel nét iets te laag? Zeker wanneer zich hierin een duidelijk patroon begint af te tekenen, kunt u er conclusies uit trekken. Legio mogelijkheden dus om uw voordeel te doen met het dropshotvissen!

Kent het dropshotvissen dan uitsluitend voordelen? Nee, duidelijk niet! Er zijn twee nadelen, die allebei vaak tot missers of losschieters leiden:

1. Het grootste nadeel is misschien wel dat de dropshot niet vrij hangt, zoals een shadje, maar direct op de hoofdlijn is gemonteerd. Om de haak met shad een beetje haaks op de lijn te laten staan, moet de lijn behoorlijk strak staan. Dat bereikt u door een zwaar loodje (of zwaar shadje) te gebruiken. Nadeel van zwaar lood is echter dat als een snoekbaars naar uw dropshotje hapt, datzelfde lood dusdanig zwaar aan het dropshotje hangt, dat dat niet lekker meegeeft. Een licht loodje voorkomt dit probleem. Dat de dropshot daardoor iets minder mooi horizontaal hangt, zal de snoekbaars een zorg zijn.  De truc is om de gulden middenweg te vinden. Dus kies het lood niet te zwaar, maar ook weer niet zo licht dat de dropshot recht naar beneden gaat hangen. Bij het vinden van dat evenwicht, moet u er rekening mee houden dat door rustig jiggen of het schommelen van de boot, de dropshot al snel een mooie, horizontale zwembeweging gaat maken. Ook als u langzaam vaart, zal de opwaartse druk van het water de dropshot iets omhoog duwen. Realiseert u zich bovendien dat niet alleen zwaar lood, maar ook een (te) stugge hengel de bewegingsvrijheid van de dropshot beperkt. Alleen als het loodje én de hengel een beetje meegeven bij het naar binnen zuigen van de dropshot, zal de dropshot gemakkelijk genoeg en diep genoeg de snoekbaarsbek in gaan om de haak goed te kunnen zetten. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat er in Amerika verschillende fabrikanten zijn die speciale dropshothengels op de markt brengen. Ik heb er nog nooit één gezien, maar het zou mij zeer verbazen als deze géén soepel topje hebben...

Onderstaande tekening geeft aan wat er gebeurt als een snoekbaars een dropshot probeert te pakken wanneer het systeem goed uitgebalanceerd is.
A. De snoekbaars merkt de dropshot op. Dat die niet helemaal netjes horizontaal hangt, maakt hem niet uit.

B. De snoekbaars schiet naar voren en met het openen van zijn bek zuigt hij een vacuüm. De dropshot wordt horizontaal gezogen én vliegt naar binnen. Tegelijkertijd buigt de soepele hengel(top) lichtjes door en geeft het niet al te zware, vrij hangende shadje mee.

C. De snoekbaars heeft de dropshot in zijn bek en hij schiet nog iets door. De hengel buigt dieper door en het is (hoog)tijd om de haak te zetten.

Bij het maken én bespreken van bovenstaande tekening is er vanuit gegaan dat de snoekbaars de dropshot van achteren aanvalt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de snoekbaars de dropshot van opzij aanvalt. Het naar zich toe zuigen van de dropshot verloopt dan een stuk soepeler, omdat de dropshot zeer gemakkelijk om de hoofdlijn draait.

Als u te zwaar lood gebruikt, zal de spanning op de hoofdlijn zo groot zijn dat de snoekbaars de dropshot niet lekker naar binnen kan zuigen. De (te) strakke lijn maakt het de snoekbaars bovendien onmogelijk er met zijn bek overheen te schuiven. Hij stoot met geopende bek tegen de strakke lijn, wat er zelfs toe kan leiden dat de shad weer uit zijn bek valt.

2. Het tweede nadeel van het dropshotsysteem is dat het gebruik van een staartdreg voor problemen zorgt. Zelfs als de dropshot redelijk mooi vrij van de hoofdlijn hangt, zal een staartdregje af en toe achter de hoofdlijn blijven haken. Dat kan gebeuren door jiggen of, wanneer u met een bijhengel vist, door het schommelen van de boot. Die schommelingen zijn onvermijdelijk. Zelfs als er geen wind staat of scheepvaart is, zullen uw bewegingen in de boot (hoe minimaal ook) voor schommelingen zorgen. Geen staartdreg monteren dus. Het ontbreken van een staartdreg leidt gegarandeerd tot missers. Op sommige dagen zijn de snoekbaarzen zo los, dat het geen verschil maakt, maar vaker is een staartdreg onontbeerlijk. U kunt dit probleem een beetje ondervangen door een haak met een vrij lange haaksteel te gebruiken.


 Standout hooks, sinds kort (on-line) verkrijgbaar bij www.predastore.nl.Kort geleden heb ik een speciale dropshothaken ontdekt, die zo geconstrueerd zijn dat zij altijd haaks op de hoofdlijn blijven staan: Standout hooks. Deze zijn verkrijgbaar in mijn webwinkel www.predastore.nl.

Bijhengel
Ik roerde net al het onderwerp "bijhengel" aan. Dropshotvissen kan zowel met de handhengel als de bijhengel (ook wel "dooie hengel" genoemd) worden gedaan. Gebruik voor de bijhengel geen stugge stok. Nadeel van een stugge bijhengel is dat deze schommelingen van de boot sterk uitvergroot. Gaat de bootrand één centimeter op en neer, zal de top van een 270 centimeter lange pook wel (pak hem beet) 10 centimeter op en neer gaan. Ikzelf gebruik een 270 centimeter lange, redelijk soepele hengel als bijhengel: de Albatros Perfexion Lure 270/2. Er zijn ongetwijfeld meer bruikbare hengels, maar dit is nou eenmaal de hengel die ik, naar tevredenheid, gebruik. Het voordeel van die soepelheid is dat kleine schommelingen van de boot geabsorbeerd worden door de hengeltop. Op sommige dagen verkrijgt de dropshot daardoor precies de juiste actie. Ik concludeer dat uit het feit dat ik vismaten heb die wél een stugge bijhengel gebruiken en daarop vaak de helft minder aanbeten krijgen.

Trend of blijvertje
Dropshotvissen is een techniek met zowel voor- als nadelen. Vooral wanneer voldoende aandacht is besteed aan het uitbalanceren van het systeem, kan het extra aanbeten én vissen opleveren. Door tegelijkertijd verschillende aassoorten te gebruiken, merkt u bovendien snel waar de snoekbaars op dat moment de voorkeur aan geeft. Ik voorzie dat sommige mensen het dropshotvissen beter zal bevallen dan anderen, maar dat het meer is dan een trend, daar ben ik van overtuigd! Dropshotvissen is niet meer weg te denken uit de Nederlandse en Belgische snoekbaarsvisserij.

Lucas van der Geest

Commentaar (29)Add Comment
...
geschreven door albert snijders, September 28, 2007
sinds een paar maanden ben ik actief bezig met deze nieuwe stijl van vissen.
het is waar dat met deze manier je weleens misslaat,maar het heeft ook voordelen.zo verlies je bijna nooit je kustaas,omdat deze vrij boven de bodem hangt.helaas zijn er maar weinig winkels die hierop inspringen want geschikte hengels en standout haken zijn nog bijna niet te verkrijgen.
...
geschreven door Albert alias "De Snoek", October 01, 2007
Geachte medevissers, normaal gesproken vis ik altijd op snoek, maar nadat ik het artikel in de Beet heb gelezen over dropshot-methode heb ik het toch maar even geprobeerd. Gewoon een simpel rond loodje met wartel en een wormhaak van Gamakatsu en een klein shadje. Vandaag om 1900 uur begonnen en om 10 over dacht ik dat het shadje vast zat. Het was echter een snoekbaars van 60 cm. Beginnersgeluk? Misschien wel, maar dat mag de pret niet drukkken want mijn vertrouwen in deze methode is van 1 % direct naar 100 % toegenomen. En dat voor de eerste keer vind ik zeker niet slecht. Ik ga het morgen weer proberen. Misschien met 2 shadjes eraan ofzo, een beetje experimenteren. Ik raad het iedereen aan om deze methode eens proberen.

Veel visplezier en goede vangst!!!!

Met vriendelijke groet,

Albert alias "De Snoek(baars?)"
...
geschreven door jaydee, November 03, 2007
bijt de snoek-snoekbaars het dan niet door
...
geschreven door jaydee, November 03, 2007
(de lijn
...
geschreven door @rno, November 03, 2007
Bij de aanbeet van een snoek heb je een grote kans dat de lijn beschadigd raken. Voor snoekbaars gaat di niet op omdat deze tanden niet scherp / hard genoeg zijn.
...
geschreven door corwin, February 27, 2008
mooie manier van vissen.
en het werkt ook nog is goed.
alleen je kan niet bij veel winkels terecht voor goede lootjes.
als iemand een goede internet winkel daarvoor weet wil je het dan hiet neerzetten.
alvast bedankt
...
geschreven door nico, March 02, 2008
ik lees dat er hier gevraagd word naar dropshot matriaal,
probeer deze side maar eens www.usbaits.nl
veel succes.

Gr Nico
...
geschreven door m . koopman, March 20, 2008
dropshotvissen word al sinds de jaren vijftig gedaan met ventielslangetjes , sla de oude boeken erop na en je zult zien dat de hollanders de eerste waren en niet de amerikanen of japaners
mijn vader vist er al vijftig jaar mee en ikzelf al zo,n 30 jaar met leuke resultaten als de vis het niet lekker op een shad of dergelijke doet en dit systeem is gelijk als het hierboven beschreven dropshotten maar dan met een ventielslangetje van ongeveer 9 cm
...
geschreven door @rno, March 20, 2008
hihihi, een ventielslangentje? kan het echt zo simpel zijn? Ik ga het direct proberen als er wat minder woei is.
...
geschreven door sietse, March 22, 2008
http://www.vlemmix.nl/ zie daar maar op van dropshot matriaal
...
geschreven door Joedy M, March 27, 2008
Ik hoop nog wat te vangen na de geloten tijd.Zal de zeebaars het ook erop doen?
Ik heb nog niks gevangen met dropshotten, welke kleur visjes?
Ik hoop op een reactie.

Vriendelijke groeten Joedy M.
...
geschreven door Klaas, May 19, 2008
Ik ben het volkomen eens met de heer M. Koopman. In de jaren 60 en ook nog 70 heb ik met dropshotvissen veel baars gevangen aan stukjes ventielslang. De donkergele kleur met dunne wand. Aan een zijde even inknippen zodat het wat extra fladdert. Ik gebruikte toen echter een wat langere zijlus waaraan de haak was bevestigd. Succes.
...
geschreven door jacob, October 02, 2008
moet je slepend vissen of meer verticalend vissen
...
geschreven door Hendrik-Jan Verheij, October 03, 2008
Loodje op de grond neerzetten en daar laten staan, dan met de hengel je shadje actie geven (lijn af en toe slap laten vallen e.d)

Bij het uitblijven van aanbeten verzet je je lood naar een ander plekje en probeer je daar een vis te irriteren smilies/smiley.gif
...
geschreven door henri, November 08, 2008
Sinds 1 maand weer begonnen met vissen op de Waal. Gewoon met de twister om vertrouwen te krijgen dat er roofvis zat. Na een aantal vissen met de twister de hebben gevangen overgestapt op drop shot methode. Resultaat was verbluffend, 4x ingooien, 4 vissen (2 snoekbaarzen en 2 baarzen). De vissen pakte het zelfs zonder met de hengeltop te tikken omdat de aanwezige stroom zijn werk deed.
...
geschreven door Henri, November 14, 2008
Kan ook met een PTT-elastiek. Paar centimeter en aan het eind verticaal inknippen zodat het heen en weer kan fladderen in het water. Klein haakje met 2 centimeter voor kleine baars. Hoe groter elastiek, hoe groter de baars (snoekbaars).
...
geschreven door Henk, November 25, 2008
smilies/cheesy.gif................................................
...
geschreven door CORWIN!, January 07, 2009
Ik weet een goeie shop voor loodjes, pluggen en dropshot technieken
Probeer maar eens gulp alive werkt egt prima!!!
www.goedkopervissen.nl
GROETEN DANNY smilies/smiley.gif
...
geschreven door Daan, January 21, 2009
Is het het beste om dit in een langzaam varend bootje te doen of kan het ook gewoon aan de waterkant te zitten?
...
geschreven door Richard, January 23, 2009
Ha, dropshottoppers,

Mijn ervaring met het dropshotten stamt al van minstens dertig jaar terug op paling. We maakte altijd en patarnostertje met palinghaken beaast met een stukje kaas of vis. In tegenstelling tot de meeste vissers lieten we de paternoster gewoon onder de boot hangen met het lood op/ tegen de bodem, dit omdat de bodem vaak te zacht was en je lood aas wegzakte.
Tegenwoordig maak ik het zelfde systeem, maar gebruik ventielslang als stuitje tussen de haken zodat je makkelijk de afstand van en naar de bodem kan instellen. Als aas gebruik ik speldaas of vers gedode spiering (dit keer kleintjes) Door het bekje een haakje 2, klein takeltje in de flank (om de haakpuntm geborgd met een stukje elastiek, bv. stukje ventielsang). Om het geheel "stabiel" te laten hangen, stop ik kleine stukjes piepschuim in de visjes net zolang totdat ze haaks op de lijn staan smilies/grin.gif Tja 't is ff freubelen maaaarrr het heeft nu al een aantal keren bewezen een goed systeem te zijn.

Groet,

Richard
...
geschreven door tom, May 31, 2009
ik heb een vraagje?? ik ga morgen voor de eerste maal eens dropshot uitproberen.
maar dat loodje wat vanonder daar aan hangt? kan dat niet loskomen dat ziet er mij zo uit? of is dat geen probleem?

groetjes
...
geschreven door frank vahrenhorst, June 18, 2009
dropshot, ja inderdaad een nieuwe vistechniek die ook bij mij is aangeslagen, heb in de laatste paar weken zeker 35 snoekbaarzen gevangen allemaal van de kant en allemaal groter dan 60 cm, het is alleen jammer om te zien dat onze viswateren geplunderd wordt door onze ooster buren, duitsers en polen. onder het mom van ik heb een vis vrgunning gekocht gaan ze bepakt met hun zogenaamde licence to kill, tig hengels, levend aas en ondermaatse vissen die verdwijnen in een plastic tas, we moeten samen sterk staan en ons tijdverdrijf en hobby niet van ons laten afpakken of kapot maken, zeg er iets van, confronteer deze stropers, de politie bellen heeft geen zin, geloof mij, ik heb het meerdere keren geprobeerd, als zij mijn omgeving niet beschermen dan moet ik het zelf maar doen, wat van onze wethandhavers natuurlijk niet mag, ze kunnen de pot op! laat iedereen die bezig is met het kapot maken van mijn omgeving en hobby gewaarschuwd zijn!
...
geschreven door marco verspeten, June 22, 2009
DE site voor dropshotmateriaal www.bensfishingtackle.com
vragen kun je er ook stellen de site is van bennie muizelaar een begrip in roofvisland
visgroeten marco verspeten
...
geschreven door dropshot, September 22, 2009
ik vis al een lange tijd met dropshot
alleen was het toen nog niet zo bekend
maar kan je wel vertellen dat ik vrij wel altijd snoekbaars vang
gisteren avond nog 9 echter heeft de techniek er toch ook wel mee
temaken want dat ik er mee begon ving ik niet zo veel af en toe 1 wel veel baars en met een beetje geluk vang je ook wel snoek maar ik gebruik geen staal onderlijn dus dan wel alleen als die voor in de bek zit maar goed eigenlijk vis ik alleen nog met de dropshot zeer verslavend mijn vang geheim is eigenlijk alleeen me spin hengel die een werp gewicht van 5gram (parrabolich)dus zeer gevoelig waar door een grote baars al lijkt op een dikke meter snoek en als je je slip goed afsteld kan je ook een grote snoekbaars landen maar door dit hengeltje heb je meer gevoel met je loodje en shads de kleinste aanbeet geeft al een zeer harde knal op je top en soms bij een vrij grote zelf tot in de handgreep het geheim waar door ik meer ben gaan vangen is het binnen halen maar dat moet je zelf een beetje uitproberen maar deze techniek werkt 1000% zeker ook is de plaats waar je vist belangrijk probeer zoals ik doe iedere keer een andere stek meer succes helaas ben ik beperkt tot het vissen van de kant maar daar is nog genoeg tevangen hoewel ik met me bootje meer stekken langs kon gaan en meer kans had maar ja me bootje is gestolen dus kan niet anders maar de vangst is er niet minder om dus ik zou zeggen blijf proberen ook al valt de vangst soms tegen er komt een dag en dan vang je ze iedere dag maar wisseling van stek is ook zeker de moeite waart ik vang ze overdag maar ookin het donker maar ik wil iedereen wel even waarschuwen als je met dropshot begint en je vangt ze dan ook nog dan werkt dit zeer verslavend en heb je zomaar kans dat je de waterkant niet wil verlaten en pas laat thuis bent wat ik nog kwijt wil wees zuinig op de snoekbaars zie vaak vissers die denken dat een vergunning meteen een license too kill is en dan een restaurant gaan voorzien van snoekbaars maar moet ook zeggen dat de contoles op de vis pas steeds meer is en dat ik hem al een aantal keeren heb mogen mee maken een ieder succes met de drop shot geef niet op en blijf proberen want het werkt echt 100%
...
geschreven door dropshot, September 22, 2009
wat ik nog vergeet tezeggen is het loodje kan een wartel lood of druppel lood zijn hoeft niet perse een drop shot lood te zijn ook al is die wat slanker en zit je er minder mee vast ik zelf gebruik een wat grotere in verhouding met loodje dan kieselsteentjes better voor het mileu klein gaat je in boren stukje staaldraad er door en een oogje aan draaien staaldraad is te verkrijgen bij gamma of karwei enz wel ietsjes meer werk maar je bent wel goed voor het mileu en met een uurtje maak je er zo een stuk of 10 tot 20 en kan ik alles met een gerust hart verspelen want lood hoort niet in de natuur en de snoekbaars ziet geen verschil echt niet
...
geschreven door marvin, October 05, 2009
super leuk!!!!!als je wat vangt!! ben al een week aan het dropshotten maar 0% resultaat!!.
komt dat omdat ik te snel in draait?
ik werp in , loodje op ongeveer 20 tot 40 cm van aasje!
en dan langzaam binnen halen met een langzame schok beweging vanuit de pols!!maar helemaal niks en de wateren hier zitten super vol met vis!!!! gr.uithellevoetsluis
...
geschreven door dropshot techniek , October 15, 2009
super leuk zeker
beste marvin het is denk ik dan toch de techniek
je moet inderdaad super langzaam binnen halen
sterker nog je kan uit gooien en je shad met lood niet binnen draaien maar steeds een klein tikje geven met je top dat werkt bij mij wel ik vang ze ook altijd wel maar het heeft een tijdje geduurt voor ik dit door had draaide ik de shad te snel binnen en dan heeft de snoekbaars geen intresse nu vis ik op deze manier een slanke shad dus lang en dun ongeveer 20cm boven het loodje heb dus ff geen bootje dus van de kant vang veel bij pijlers en brugetjes maar nu de techniek die bij mij succes heeft gooi uit laat je shad daar liggen draai je lijn strak en geef een klein tikje maar verschuif je loodje niet en herhaal dit een aantal keeren oke geen aanbeet nu verschuif ik het loodje 5cm en tik ik weer een aantal keeren in de top en nu wachten op die harde knal in de top ben soms ook wel een uur bezig voor de eerste aanbeet maar krijg ik die dan dan volgen er vaak meer echter moet ik soms ook wel lang zoeken voor ik ze vind waar de snoekbaars dan is soms heb ik er 15 soms 1 maar je moet ze ook echt opzoeken maar mijn ervaring is zo langzaam tewerk gaan dat je er zelf moe van woord en dan weet ik zeker dat je ze vangt zeer langzaam en hele kleine tikjes
dan moet het zeker lukken maar de slanke shad heb ik gemerkt werkt better dan een shad met dikke buik maar dat is mijn mening langzaam soms staat er een collega visser gooit zes keer uit en dan ben ik nog met de eerste worp bezig en het valt me dan vaak op dat ik toch wel eerder beet heb en me college op de zelfde stek meestal niks maar succes en blijf proberen want de dropshot werkt zekker sleutel woord langzaam en kleine tikjes ik ben zelf is gaan kijken hoe reageert de shad in helderwater bij verschillende tikjes dan zie je zelf wat er gebeurt en als je dan teharde tikken geeft en snel in draait lijkt het op een vis met straal aan drijving en niet op een visje die op de bodem voedsel zoekt
succes met vissen en blijf proberen want het werkt

...
geschreven door fredrikus, November 05, 2009
om te voorkomen dat de snoek(baars) de lijn doorbijt wordt veelal
fluorcarbon gebruikt. deze lijn is veel beter bestand tegen de tanden
en zal dus niet zo snel kapot gaan. ook is deze lijn vrijwel onzichtbaar onder water.
...
geschreven door jimke , February 09, 2010
ik vind dat die fluorcarbon zo stijf kun je dan niet iets zwaardere nylon gebruiken?maar daar zit weer te veel rek op.of maakt dat niet veel uit als je hoofdlijn gevlochten is?

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy