Beter snoekbaars kweken
Monday 05 March 2007

  De gebroeders Paulus (links) en Albert van Slooten

We kunnen ze beter kweken, zeiden de gebroeders Paulus en Albert van Slooten op hun IJsselmeerkotter UK 258 tegen elkaar. Dat was eigenlijk voor de lol. Maar het werd serieus. Zaterdag 28 oktober was er open huis in de nieuwe snoekbaarskwekerij van Van Slooten Aquacultuur.

De kwekerij aan de achterkant van de Urker visafslag meet 60 bij 25 meter. Binnenin staan in vier rijen in totaal 24 kweekbakken vol water (met een temperatuur van 23° Celcius). Mooi blauw van kleur. De pompen draaien. De liefhebber kan er het ruisen van de zee in horen. De kwekerij is nog in de opstartfase.

Dat wil zeggen dat de drie biofilters eerst voldoende moeten werken om het door de vis geproduceerde afval te kunnen verwerken. Feitelijk bepalen die filters de kweekcapaciteit. Albert neemt een watermonster, Paulus noteert het ammonium-, nitraat- en zuurstofgehalte. Als alles straks in orde is komen de eerste snoekbaarsjes. Deze keer iets groter dan normaliter. Eind volgend jaar moeten ze 1 tot 1,5 kilo per stuk zijn en kunnen ze aan de vershandel afgeleverd worden. De Urkers zijn bescheiden en het liefst mijden ze publiciteit. ,,Geen grote verhalen a.u.b., want wij moeten het allemaal nog maar zien waar te maken.´´

De 60 bij 25 meter grote kweekhal van Van Slooten Aquacultuur op het Urker industrieterrein. Paulus (34) en Albert (30) hebben van jongsaf gevist, zowel buiten als binnen. Felle visserlui en halverwege de jaren negentig begonnen ze voor zichzelf met een eigen IJsselmeervisserijbedrijf. De VD 172 werd overgenomen (inclusief vangstrechten) en vernummerd in UK 258. Een van de grootste IJsselmeerkotters met een groot aantal merkjes. Hard werken alleen is echter niet voldoende om de kost te verdienen. Zij zagen dat het IJsselmeer steeds leger wordt. Voor de jonge jaarklassen zit veel te weinig voedsel in het water.

Vorig jaar stelden ze zichzelf de vraag: investeren in nog meer vangstrechten om te overleven, of... stoppen en overschakelen. Vissen vinden ze het mooiste beroep. Maar alles overziende – ook een dreigend schietfuikverbod én de kans om te saneren – besloten ze tot dat laatste en zich te verdiepen in de snoekbaarskweek. Een vissoort waarvan steeds minder wordt gevangen, en waarvoor zeker ruimte op de kwaliteitsmarkt wordt gezien. Er werden concrete plannen op poten gezet. Alles werkte vervolgens mee. Bank, provincie en gemeente reageerden positief. Voor het Urker aquacultuurproject werd een subsidie van 280.000 euro beschikbaar gesteld. Bij Jos Scheerboom in Houten werd de cursus Bedrijfsvoering Visteelt gevolgd.

Mooi overzichtelijke bedrijfshal met 24 kweekbakken en achterin het filtersysteem. Op de voorgrond is ruimte voor een uitbreiding met nog eens zes kweekbakken. ,,Het is eigenlijk het tegenovergestelde van vissen. Nu kijken we hoe we vis in leven kunnen houden. Vis kweken betekent in de praktijk controleren, controleren en nog eens controleren. Van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat. En als het moet ook ´s nachts. Dat heeft totaal geen raakvlak met de visserij. Als visserman telt en telde ook voor ons: hoe vang je het meeste. Mits er verstandig wordt gehandeld is er nu na de grote saneringsronde in 2005 wel perspectief voor de overbijvers´´, aldus de jongste van de gebroeders Van Slooten.

Van Slooten Aquacultuur is de tweede snoekbaarskwekerij in Nederland. Het Urker bedrijf krijgt een capaciteit van 75 ton. Kleine snoekbaarsjes worden ingekocht van de Nederlandse pionier en moeten binnen anderhalf jaar op gewicht groeien. Het complete gesloten kweeksysteem tot en met de schepnetten aan toe is van Hesy Aquacultuur in Kwintsheul. Naast de ronde kweekbakken bestaat dat recirculatiesysteem uit drie gescheiden biofilters, drie mechanische trommelfilters, een zuurstofreactor, afvalwaterzuivering, upflow-filters, voersysteem (voer van Danafeed), bacteriedodende uv-filters, een grondwaterpomp met ontijzer-filters en een noodgenerator. Het pand is gebouwd door bouwbedrijf De Wadden. Piet Brouwer Elektrotechniek verzorgde de elektrotechnische installatie.

 

bron: www.visserijnieuws.nl 

Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security code
Schrijf de volgende tekens


busy