Terugkeer van de zalm dreigt te mislukken
Friday 25 May 2007

 

Hoe zit het toch met de zalm? In de jaren tachtig, toen de Rijn was verworden tot een open riool, werd voor de 'koning der vissen' een grootscheeps herintroductieplan opgesteld door Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.
 

"De zalm is in feite het vlaggenschip van het ecologisch herstel" , zegt visbioloog Erwin de Winter. Van een succesvolle herintroductie van de zalm kan nog niet worden gesproken. Sterker, er is grote kritiek op de rol van Nederland in het het herintroductieprogramma, met name vanuit Duitsland en België.

 

Lees meer...
 
Der Atlantische Lachs
Monday 05 March 2007


De BVSV geeft gehoor aan noodkreet gefrustreerde Duitse stichting BVSV ondersteunt actie "Der Atlantische Lachs" met een open brief aan parlement en regering

De BVSV heeft recentelijk een verzoek ontvangen van de Duitse stichting “Der Atlantische Lachs" (De Atlantische zalm) om aandacht te vragen voor hun problemen met de Nederlandse beroepsvissers en onze regering. De stichting, die zich bezighoudt met de herintroductie van de zalm in de Rijn, is gefrustreerd over het feit dat uitgezette zalmpjes, als die als paairijp exemplaren willen terugkeren uit zee,  massaal in de netten van Nederlandse beroepsvissers belanden. En vervolgens, tegen de regels in, gewoon worden verhandeld. De stichting is verder gefrustreerd over het feit dat zij voor dit probleem geen of te weinig gehoor vindt bij de Nederlandse regering.  De BVSV herkent de problemen met de beroepsvissers en geeft, met een onderstaande open brief aan ons parlement en onze regering, gehoor aan de noodkreet van de stichting.

 

Lees meer...
 
De trage terugkeer van de zalm
Wednesday 20 July 2005

 Het schiet niet op met de terugkeer van de zalm in Nederlandse rivieren.

Sinds 1987 worden miljoenen geïnvesteerd in een project om zalm te laten terugkeren. Veel zalmen verdwijnen in fuiken of netten en worden illegaal verkocht. Anderen kunnen hun geboortegrond niet vinden.

'Wanneer heeft u het nodig, en hoeveel?'
Beroepsvisser Leendert Nobel uit Nieuw Beijerland is heel behulpzaam, telefonisch vanaf zijn schip op het Haringvliet. Maar op dit moment heeft hij helaas geen Nederlandse zalm te koop. 'Ik vis nu met kleine fuiken. U moet in de herfst of het vroege voorjaar zijn, dan vang ik wel eens wat.'

Lees meer...