Winterse palingvisserij op het Hollands Diep
Monday 16 February 2009

Afgelopen week ontvingen we van een BVSV'er het bericht dat hij tijdens het snoekbaarzen vast zat in een 500-600 meter lange “wapperlijn” (zie foto’s)  waar om de 2 meter een zijlaan met een haak en visje aan zat.

Na het nodige trek,- en sleurwerk kwamen vele snoekbaarzen, waar van de meeste nog in leven waren boven.

Politie en Aid werden gebeld en deze wisten te melden dat deze lijnen behoren aan een persoon die vergunning heeft om op paling te vissen... Op Paling?? Midden in de winter??

De BVSV is uiterst verbaasd over dit bericht.

Lees meer...
 
Knuffel voor voor stropende binnenvisser
Monday 09 February 2009

 Op de oude vertrouwde manier werken leverde beroepsvisser Uilke Visserman uit Heeg vorig jaar mei een proces-verbaal op van het Visstroperijteam.

Tot grote blijdschap van de collega´s en de Friese Bond van Binnenvissers sprak de rechter Visserman vorige maand vrij.

Op 30 mei 2008 werd binnenvisser Uilke Visserman, lid van de Friese Bond van Binnenvissers geverbaliseerd op het Slotermeer.

Lees meer...
 
Bestaat de ultieme verticaalhengel??
Friday 16 January 2009

Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met het verticaalvissen.

Tijdens een “open dag” van Peeters hengelsport in Kortenhoef kon ik meevaren met Rob Blom, een van de grondleggers van het verticaalvissen in Nederland.

Het was een prachtige dag en ik werd gegrepen door de relaxte manier van vissen; zittend op een comfortabele stoelt je kunstaasje rustig boven de bodem laten huppelen op zoek naar vis.

Lees meer...
 
AID voert controles uit
Wednesday 17 December 2008

De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleerde de afgelopen periode diverse beroepsvissers op de binnenwateren.

De controles richtten zich onder andere op de de wet- en regelgeving op het gebied van minimummaten en gesloten tijden. Tijdens controles op naleving van de terugzetplicht van zalm en zeeforel door sportvissers werkte de AID samen met Sportvisserij Nederland.

Twee beroepsvisserijbedrijven ontvingen een waarschuwing omdat hun administratie niet geheel voldeed aan de regelgeving, die stelt dat vangsten en handel van partijen boven de 5 kg moeten worden geadministreerd. Een proces-verbaal werd niet opgemaakt.

Lees meer...
 
Visteelt floreert
Monday 01 December 2008

In een oude bunker bij de haven van IJmuiden schuilt mogelijk de toekomst van zoutwaterkweekvis.

Hier zwemmen een paar honderdduizend tongen rond. In platte bassins van vijftig meter lang en zeven etages hoog gestapeld.

Andries Kamstra, eigenaar van pioniersbedrijf Solea, neemt het trapje naar de eerste etage en pakt voorzichtig een tong uit een ondiepe bak. ‘Deze vis heeft de ideale grootte. Die kan al bijna worden verkocht. We produceren nu zo'n dertigduizend kilo tong per jaar.'

Lees meer...
 
Visser of ambtenaar?
Friday 28 November 2008

De IJsselmeervissers zijn niet van plan de exploitatie van de IJsselmeervisafslag op Urk over te nemen.

Dat is wel de wens van de plaatselijke politiek. Die wilde af van de risico's omdat de afslag jarenlang verliesgevend was. Dit jaar blijven de verliezen beperkt. Sterker nog: "We draaien misschien zelfs een bescheiden plus", zegt ambtenaar Eef de Vries.

Daarmee is een belangrijke reden voor de wens van 'verzelfstandiging' weg: de jaarlijkse verliezen.

Lees meer...
 
Meer snoekbaars gevangen
Friday 28 November 2008

De IJsselmeervisafslag op Urk heeft nu al een nieuw omzetrecord gevestigd. Met nog 5 weken te gaan in 2008 werd het record van 2001 gebroken.

De verwachting is dat eind 2008 de omzet op 2,4 miljoen euro uit gaat komen. De omzetstijging komt niet alleen door de hogere prijzen. Er is namelijk ook meer snoekbaars, blei en voorn verkocht.

De verwachting is dat de IJsselmeerafslag voor het eerst sinds lange tijd het boekjaar weer positief af gaat sluiten.

 
Beroepsvissers boos op Gerda
Saturday 22 November 2008

 ‘De maatregelen die minister Verburg van LNV wil opnemen in het herstelplan voor de aal betekenen de ondergang van de Nederlandse beroepsvisserij op de binnenwateren.'

Dat zegt Sicko Heldoorn, voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB). ‘Weliswaar bevat het plan positieve elementen, maar het door de minister voorgestelde vangstverbod van twee maanden is onacceptabel en betekent de doodsteek voor de beroepsvisserij.'

Een van de kritiekpunten van de CvB is dat de minister blijft vasthouden aan de berekeningen die onderzoeksinstituut IMARES Wageningen-UR heeft aangeleverd als bouwstenen voor het Aalplan. Dat plan moet zij opstellen in opdracht van de Europese Commissie. 

Update: wat honderduizenden niet redden, redden een handjevol beroepsvissers wel. De 2e kamer buigt diep voor het beroep

Lees meer...
 
Bittere waarheden op een zoete zee
Friday 14 November 2008
In haar boek 'Vissen in een zoete zee' heeft Gees R. Gmelich Meijling niet alleen de geschiedenis geboekstaafd van de vissers in plaatsen als Harderwijk, Elburg, Kampen, Genemuiden (die op z'n best nog wat nagloeien in de visserij), van Kuinre en Blankenham (die van het water werden afgesneden en wegzeilden) en Urk - nog steeds het synoniem van vis in Nederland.

Ze heeft er vooral een pleidooi van gemaakt, voor lossere regeltjes en meer aandacht voor de vissers die een struggle for life voeren.
Lees meer...
 
Onvoldoende controle
Monday 10 November 2008

 Het economisch belang van de visserij drukt in Nederland te zwaar op de ecologie.

Beroepsvissers zijn geneigd alle mogelijke regels te overtreden en het ministerie van LNV ziet niet voldoende toe op de naleving ervan.

Tot die harde conclusies komt de Algemene Rekenkamer in een rapport over de duurzame visserij.

 

Lees meer...
 
Zonder beroepsvissers gaan we allemaal dood!
Friday 10 October 2008

 De beroepsvisserij is een onmisbare factor bij een verantwoord water- en natuurbeheer’.

Die boodschap willen de Friese Bond van Binnenvissers en de Combinatie van Beroepsvissers bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

De regionale en landelijke beroepsvisserij organisaties hielden op woensdag 27 augustus in Friesland een bijeenkomst om politici op landelijk, provinciaal en lokaal niveau met eigen ogen te laten zien wat de moderne beroepsbinnenvisserij inhoudt.

Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 11 van 77