Nieuw kennisdocument Snoekbaars
Monday 28 January 2008

 Wist jij dat een snoekbaars- populatie een verdubbelingstijd van 4,5 tot 14 jaar heeft? Of dat de snoekbaars de favoriete eindgastheer van de parasitaire trilworm is?

De door Sportvisseij Nederland uitgeroepen 'Vis van het jaar 2007 '. heeft nu zijn eigen kennis- document waarin dit en nog veel meer wetenswaadigheden worden belicht. En niet voor niets. De snoekbaars is nu eenmaal een bijzondere vis. Een vis die bij velen tot de verbeelding spreekt. Een sportvis als geen ander. Een vis, nou ja, je begrijpt het.

Medewerker van Sportvisserij Nederland Toine Aarts heeft de afgelopen maanden al zijn kennis laten optekenen in het nieuwe Kennisdocument Snoekbaars. Een aanrader:

Downloaden kun je hier (PDF-alert) 

 
Prijs Snoekbaars Migratie Onderzoek
Wednesday 23 January 2008

 Marcel Schuurmans uit Rotterdam ontving op maandag 21 januari j.l. de hoofdprijs van de prijsvraag terugmeldingen.

Deze had Sportvisserij Nederland uitgeschreven in het kader van het Snoekbaars Migratie Onderzoek . Uit handen van onderzoeksleider Toine Aarts ontving Marcel een GPS-chartplotter CP 300i ter waarde van 799 euro van de firma Standard Horizon.

De vijf andere prijswinnaars ontvingen een speciale editie van een Mitchell-molen die beschikbaar werd gesteld door Pure Fishing plus een abonnement op sportvissersmagazine Beet.

Lees meer...
 
Haringvlietsluizen in 2010 op een kier
Tuesday 22 January 2008

 Haringvlietdam met sluizen Haringvlietdam met sluizenDe Haringvlietsluizen, onderdeel van de Deltawerken, worden per 1 december 2010 op een kier gezet.

Alleen in gevallen dat de zeespiegel hoger is dan normaal, bijvoorbeeld tijdens stormvloeden, zijn de sluizen gesloten. Zo beschermen de sluizen een groot deel van de regio Zuid-Holland Zuid tegen overstromingen, maar belemmeren ze de natuurlijke ontwikkeling van het gebied niet.

Op dit moment lopen zeewater en rivierwater niet meer (als vanouds) in elkaar over, omdat de sluizen vrijwel altijd gesloten zijn. Dit heeft voor een aantal dier- en plantensoorten negatieve gevolgen.

Lees meer...
 
Vangstenregistratie bij financieel gewin
Friday 18 January 2008

 Dat er een levendige 'zwarte' handel is in snoekbaars, dat is bekend.

Vele beroepsvissers en visser met de hengel hebben er totaal geen moeite mee om direct aan de middenstand te leveren. Het scheelt de beroepsvisser een stuk boekhouding, de visser met de hengel is enkel te doen om het geld.

Een verplichte aanlanding van alle zoetwatervis bij de visafslag met daarbij de verplichting voor de middenstand daar te kopen, zal de lucratieve zwarte handel in de snoekbaars zeker geen goed doen. Visstandbeheer zou ineens ook een stuk eenvoudiger worden!

Tot die tijd roept bijvoorbeeld chef-kok en eigenaar Luc van Iersel van restaurant La Provence in Zaltbommel: "Ik heb een paar vutters die snoekbaars en snoek voor me vissen".

Wees daar maar trots op Luc van Iersel...

 
Brandbrief aan Maasvissende roofvissers
Wednesday 16 January 2008

 Gewaardeerde roofvisser,

Op dit moment wordt op de Midden Limburgse Maasplassen een proefbevissing gedaan met staand want, door Midden Limburgse beroepsvissers (Nelissen en Slabbers)  die door Sportvisserij Nederland, via Hengelsportfederatie Limburg zijn ingehuurd.

Doel hiervan is, om te bekijken of de beroepsvissers kunnen overgaan tot het benutten van de schubvisstapel.

Lees meer...