Verbod op lood?
Wednesday 27 June 2007

 

Het Europese Parlement streeft naar een verbod op het gebruik van lood. Op 22 mei jl. heeft het Europese Parlement gestemd over een uitbreiding van de lijst met giftige stoffen. Het Parlement wil dat lood hoger op de lijst komen te staan van prioritair gevaarlijke stoffen.
 
De EU commissie is nu gevraagd een definitief voorstel over de uitgebreidere lijst van giftige stoffen voor het EU parlement en de EU Raad van Ministers te maken. Leden van de EU visserijcommissie hebben al aangegeven dat zij voorstander zijn van het stoppen van het gebruik van loodproducten in zowel de sport- als in de beroepsvisserij.

 

Lees meer...
 
Wat is staandwant
Friday 15 June 2007

 

Met het staandwant wordt voornamelijk gevist op snoekbaars. De bovenlijn, de bovensim, is voorzien van drijvers, de onderkant is verzwaard met lood. Zo blijft het net rechtop staan.

Het snoekbaarsnet is gemaakt van zeer dun garen en wordt warnet genoemd. Deze staande netten hebben ieder een maximale lengte van 100 meter.

Door meerdere netten geschakeld te plaatsen kunnen deze tot wel een kilometer lang zijn. Er is voor de snoekbaars geen ontstappen aan. Zeker niet als ook nog eens na het zetten de vissen richting het warnetten worden opgejaagd door de beroepsvisser. 

Behalve snoekbaars eist het staandwant ook zijn tol aan watervogels. Zij sterven, net als de snoekbaars, een ellendige verstikkingsdood.

 

Lees meer...
 
Fair for Lure & Fly 2007
Tuesday 12 June 2007

 

Gezeten in een soort tractorband en onder gejuich van het talrijke publiek peddelen twee volwassen kerels om het hardst naar een ver uit de oever geplaatste boei. Even verder op die oever proberen een vader en z’n zoon om de beurt met behulp van een werphengel een namaakvis door een hoepel te werpen. Op het water drijft een vloot aan sportvisboten.

In de één proberen een jongen en zijn zus (want dié zijn vanzelfsprekend ook welkom!) een snoekbaars te verleiden om in het kunstaas te bijten. En in een andere boot krijgen sportvissers uitleg over de werking van een elektronische visvinder, waarmee het onderwatertalud én de vissen zichtbaar worden gemaakt…

Lees meer...
 
Dilvis
Monday 04 June 2007

Net weergekeerd van een ochtendje snoekbaars vissen. Vissen is een matineuze aangelegenheid. Maar het voordeel is dat je ook weer vroeg thuis bent. Bijvoorbeeld om dit stukje te typen. Al vroeg had een twaalftal culi-journalisten, voornamelijk dames en een enkele heer, zich in Akersloot vervoegd bij de firma Dilvis. Ondanks de gestaag opkomende regen lokte het Alkmaardermeer, bomvol snoekbaars en brasem. Maar niet nadat we eerst een stukje zelfgebakken tulband van oma Dil hadden genuttigd. Een fotoreportage.

‘Sinds 1884’ prijkt trots op de gevel. Directeur Hein Dil is intussen de vierde generatie Dil die zich specialiseert in het vissen en verhandelen van zoetwatervis. Een slimme voorvader heeft ooit het alleen-visrecht geregeld voor het Alkmaardermeer, waardoor de firma Dilvis als enige hierin mag vissen.

vis1.jpg

Wat nou regen? We zijn toch geen watjes.
vis3.jpg
De moderniteit doet langzaam zijn intrede in de visserij: de lier voor lichter tillen. Hein Dil in actie.
vis2.jpg
De eerste vis!
vis7.jpg

Hein Dil weet niet wat hem overkomt. De culinaire journalisten hangen aan zijn lippen en bespreken uitgebreid de gastronomische mogelijkheden. Niks geen 'zielige visjes'.
vis9.jpg
De vangst valt officieel een beetje tegen: veel net maar nog geen 40 vissen. Toch niet omdat vrouwen aan boord ongeluk brengen??

 

Later meer over de snoekbaars, de brasem en de vandaag ontdekte culinaire delicatesse: gerookte beekridder!


bron: koken.blogo.nl