Veerman moet ingrijpen bij visserijconflict
Monday 28 May 2007

 

Minister Veerman van visserij moet ingrijpen in het al jaren lopende conflict tussen sport- en beroepsvissers in Zuid-West-Nederland. Dat eist de Federatie van hengelsportverenigingen Zuid-West-Nederland ( ZWN). Ze dreigt naar de rechter te stappen als de bewindsman niet snel optreedt.

De hengelaars zijn een lobby begonnen in de Tweede Kamer om hun eisen kracht bij te zetten. De federatie is de houding van de beroepsvissers op de rivieren in haar regio meer dan beu. ZWN, waarbij 115.000 hobbyvissers zijn aangesloten, beschuldigt de beroepssector van structurele overbevissing. Daardoor zouden hengelaars vooral steeds minder en kleinere snoekbaars vangen. De federatie eist dat de minister de vijftien visserijbedrijven in haar regio dwingt om met de hengelaars plaats te nemen in een zogeheten visstandbeheerscommissie. ,,In dat wettelijk verplichte overlegorgaan kunnen vervolgens goede afspraken worden gemaakt“, stelt ZWN-directeur Hans den Bakker.

 
Visvangst IJsselmeer droogt vrijwel op
Monday 28 May 2007

 

VOLENDAM - De visvangsten op het IJsselmeer lijken in een vrije val te zijn beland. De afslagen van Enkhuizen en Volendam noteerden vorig jaar dramatisch lage cijfers. Bovendien wordt het verbod op de vangst van spiering met een jaar verlengd. "Een domper voor veel vissers", aldus secretaris Berends van de Nederlandse Vissersbond.

De jaaromzet van de Volendamse afslag daalde vorig jaar met bijna 20 procent naar 581.000 euro. Enkhuizen noteerde 494.000 euro omzet, een derde lager dan in 2003. In 2001 was de omzet nog 1,27 miljoen. In Urk werd voor ruim 2 miljoen euro verhandeld. Daar is de daling 10 procent ten opzichte van 2003.

Op de visafslagen aan het IJsselmeer wordt paling, rode baars en snoekbaars aangevoerd door een krimpende vloot van IJsselmeervissers. Zo kent de Volendamse afslag nog maar twaalf aanvoerders, van wie er twee uit Hoorn komen.
Lees meer...
 
Hobbyvissers hangen fuik aan wilgen
Saturday 26 May 2007

Slideshow image

door Bas van der Hoeven

Zaterdag, 21 april 2007 - WAMEL - "Al een leven lang", antwoorden Herman Jansen en Jan Thijssen op de vraag hoe lang de twee vrienden uit Wamel al vissen. Jan: "Als kind al zaten we elke vrije seconde aan een wiel te hengelen.".


Jan Thijssen (links) en Herman Jansen uit Wamel zetten een fuik in de Waal. 'Ter hoogte van Dordrecht geeft de paling licht.'
Lees meer...
 
Vissen met grote vistuigen beperkt
Wednesday 09 May 2007

 

Vanaf 1 mei 2008 wordt het vissen met grote vistuigen op de binnenwateren beperkt. Alleen vissers die voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van areaal en inkomsten mogen vanaf 1 mei 2008 nog vissen met grote vistuigen. Vandaag is de Regeling gebruik grote vistuigen gepubliceerd in de Staatscourant.

 

Minister Verburg neemt deze maatregel om de visstand beter te kunnen beheren. Met de regeling wordt duidelijk wie wel en niet mogen vissen met grote vistuigen. Grote vistuigen zijn spieringtuig, visfuik, aalfuik, ankerkuil, aalkistje, aalhoekwant, aaldogger, zegen, aalzegen, aaskuil, staand net, gebbe, kruisnet, en electrovisapparaat. Met deze vistuigen kunnen vissers veel vis vangen. De visstand kan hierdoor sterk beïnvloed worden. De regeling geldt niet voor de hengel en de peur (een traditioneel sportvisserijvistuig bedoeld voor visserij op aal).

 

Lees meer...
 
'Stilleggen palingvloot doodsteek vissers'
Monday 07 May 2007

 

Grote beroering onder de IJsselmeervissers. Minister Gerda Verburg dreigt de palingvloot zes weken stil te leggen, in de allerbeste tijd van het jaar. ,,Dat is voor iedereen de doodsteek'', zegt de Enkhuizer visserman Jaap Klaasssen. ,,Pure chantage.''

De vissers willen weer gaan praten met de minister. Ze zijn bereid 32 procent in te leveren, maar op de manier zoals Verburg wil. Bovendien willen ze zekerheid voor de toekomst. Plannen voor een volgende sanering in 2008 liggen al klaar. ,,We willen inleveren, onder voorwaarde dat er de komende tien jaar helemaal niets meer ingeleverd hoeft te worden'', zegt Klaassen. En de vissers praten over alle andere factoren die de IJsselmeervisserij bedreigen. Zoals de aalscholver.....

Lees meer...