Diefstal en dure glasaal funest voor binnenvissers
Monday 28 June 2004

 

Binnen acht jaar stoppen bijna alle 350 Nederlandse beroepsvissers op de binnenwateren. Oorzaken zijn de hoge prijs van glasaal, diefstal van paling, snoekbaars en baars en het ontbreken van voedingstoffen voor vissen in de Nederlandse binnenwateren.

Dat heeft beleidsmedewerker Heinen van de Combinatie van Beroepsvissers, de belangenbehartiger van deze groep, maandag gezegd.


„Een combinatie van factoren”, noemt Heinen als oorzaak voor de teloorgang van de binnenvisserij. De prijs van glasaal is een van die van factoren. Aangezien veel Nederlandse binnenwateren zijn afgesloten, kan de jonge paling die wateren niet meer bereiken. Beroepsvissers moeten daarom glasaal kopen in Frankrijk en Engeland. Enkele jaren geleden waren de vissers 10 euro voor 3000 (een kilo) glasaaltjes kwijt. Anno 2004 is 500 tot 600 euro een gangbare prijs. Die prijsexplosie is voornamelijk veroorzaakt doordat Chinese kwekerijen de glasaal massaal kopen.

 

Lees meer...
 
Er zit weer snoekbaars in de Leie
Saturday 26 June 2004

Dat zegt niet alleen Gerlinde Van Thuyne, biologe aan het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, maar ook Marcel Casteele uit Wervik.

"Tien jaar geleden moest je hier niet komen vissen. Dan was er helemaal niets te vangen. Maar vandaag is het weer leuk. Ik zit hier al van deze morgen acht uur en heb toch al een veertigtal keer beetgehad'', vertelt hij ons een uurtje voor zijn visdag er om 17 uur opzit.

,Hoewel ik vandaag uitsluitend blankvoorn heb gevangen, heb ik in de loop der jaren hier ook al paling, snoek, snoekbaars, rietvoorn, grondeling, brasem, karper en steenkarper aan de haak geslagen. Maar nog nooit heb ik ook maar één vis meegenomen naar huis. De vis ziet er wel gezond uit, maar met al dat slib op de bodem van de Leie en die zware metalen let ik wel op. Wil je vissen om de vangst op te eten, dan ga je best naar een vijver. In Zillebeke, waar ik ook al eens vis, zit vis die je wel kunt eten. Maar ook die zet ik op het einde van de dag terug. Als ik zin heb in vis, dan ga ik naar de viswinkel.''

Lees meer...